Nieuws Recreatie en toerisme
Nederland rood op Europese coronakaart: Duitsland beschouwt ons land als risicogebied
Dat andere landen oranje kleuren heeft veel impact, ook voor ondernemers. Wat misschien nog wel veel erger is: Nederland zelf is een rode vlek geworden op de Europese kaart van de corona-uitbraak omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Duitsland onderneemt al actie: vanaf zondag is ons land risicogebied.
Laatste update: 20 juli 2021 00:30

Vakantieverkeer bij een grensovergang tussen Nederland en Duitsland. Foto: ANP
UPDATE: 'NEDERLAND KLEURT DONKERROOD'
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelde maandag 19 juli na het corona-overleg dat Nederland ‘donkerrood’ gaat kleuren op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat betekent dat landen vakantievierende Nederlanders kunnen verplichten tot quarantaine. ,,We gaan daarover in gesprek met landen of dat echt nodig is, maar uiteindelijk is het aan landen zelf.”
Het aantal besmettingen is de afgelopen weken flink opgelopen. Vrijdag was het reproductiegetal (R-waarde), dat aangeeft in hoeverre het virus zich verspreidt, al gestegen tot een recordhoogte van bijna 3 (2,91). Dat betekent dat 100 besmette mensen 291 anderen infecteren.
Ruim een week geleden heeft het kabinet enkele versoepelingen weer teruggedraaid tot 13 augustus. Dan neemt het kabinet weer nieuwe besluiten.
Zie ook deze link - De Jonge: 'Nederland kleurt donkerrood'.
Duitsland bestempelt Nederland vanaf zondag als risicogebied, meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Vanwege de vele besmettingen met het coronavirus gelden er vanaf middernacht extra maatregelen voor mensen die naar Duitsland reizen.
In Nederland geweest? Quarantaineperiode van tien dagen
Mensen die in de tien dagen voor hun reis in Nederland zijn geweest, moeten zich voorafgaand aan hun reis melden bij de Duitse autoriteiten. Daarnaast geldt er een quarantaineperiode van tien dagen, maar niet voor mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van corona. Het RKI merkt een land of gebied aan als risicogebied als er een verhoogde kans is op een coronabesmetting. De Duitse autoriteiten werken met in totaal drie lijsten waar landen op kunnen worden gezet. Voor reizigers uit 'hoogincidentiegebieden', bijvoorbeeld Indonesië, en gebieden met zorgwekkende virusvarianten gelden nog strengere regels.
Ook Sint-Maarten wordt vanaf zondag als een risicogebied gezien. De kwalificatie geldt niet voor Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba en Curaçao.
De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests, schrijft het AD. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren. Deze eisen kunnen per land verschillen.
Op de vorige kaart, die precies een week geleden werd opgesteld, waren Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg groen en de rest van het land oranje. Dat was te danken aan de coronaluwte die rond 1 juli ten einde kwam. Die gunstige cijfers van eind juni vallen deze week weg, en worden vervangen door de torenhoge stijging van afgelopen week.
Spanje, Portugal en Cyprus waren al rood. Ierland en Luxemburg zijn oranje en de rest van Europa is een zee van groen, omdat het aantal positieve tests er vooralsnog meevalt. Voor die groene landen vormen Nederlanders een gevaar, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren.
Strengere regels voor Nederlandse reizigers
Toch hoeft code rood vakantiegangers niet af te schrikken. Griekenland heeft gezegd geen extra eisen te stellen aan Nederlandse vakantiegangers. Griekenland kijkt naar de Nederlandse ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen, zoals de ECDC doet. Ook heeft het land er alle belang bij dat toeristen blijven komen.
De meest recente coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Ook Spanje blijft de Nederlanders welkom heten. ,,Ongeacht of ze uit een hoogrisicogebied komen of niet, of ze uit een donkerrood gekleurde of oranje regio komen. Alleen zullen de mensen uit risicogebieden (donkerrood, rood, oranje of grijs op de Europese kaart) anders dan mensen uit een groen gebied wel een bewijs van hun gezondheid moeten kunnen overleggen”, laat een woordvoerster van de Spaanse staatssecretaris van Toerisme Fernando Valdés weten.
Vakantiegangers in Frankrijk zullen vaker op de politie stuiten. ,,We gaan vanaf deze week strenger controleren aan de grens, als het gaat om bezoekers uit risicolanden’’, zei president Macron maandagavond op televisie. ,,Reizigers (uit die landen, red.) die niet gevaccineerd zijn moeten dan verplicht in isolatie.’’
"We gaan vanaf deze week strenger controleren aan de grens, als het gaat om bezoekers uit risicolanden"
Portugal: volledige vaccinatie of een negatieve test van maximaal 72 uur oud
Portugal gaat ook geen beperkingen opleggen aan Nederlanders (andersom wel, nu het reisadvies voor Portugal is aangescherpt). Portugal houdt zich strikt aan de afspraken rond het Europees coronacertificaat: volledige vaccinatie of een negatieve test van maximaal 72 uur oud.
ANVR-topman Frank Oostdam en directeur Matthijs Ten Brink van Sunweb Groep verwachten dat dit voor de meeste landen zal gelden. Voor Denemarken gaat die vlieger niet op. De officiële overheidssite meldt dat iedereen uit rood gebied of land in quarantaine moet. Zelfs als diegene volledig gevaccineerd is.
Lees ook: Elske Doets: 'Laten we ons afvragen: is reizen niet nog te prematuur?'
Heel Nederland binnenkort donkerrood?
De coronakaart is volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een ‘extra stimulans’ om nu de coronaregels weer aan te scherpen. Als de besmettingen in hetzelfde tempo blijven oplopen als nu, krijgt heel Nederland mogelijk code ‘donkerrood’. Dat kan ervoor zorgen dat Nederlandse reizigers in quarantaine moeten bij aankomst in het buitenland.
Maar demissionair premier Mark Rutte ontkent dat de vakanties van Nederlanders een rol spelen bij de aanscherpingen van de coronamaatregelen. Hij noemt het ‘een bijkomend effect’. Heel veel landen kijken naar het aantal besmettingen en door deze nieuwe stappen moet het aantal positieve testen omlaag gaan. Dan wordt het risico kleiner dat andere landen Nederland op rood zetten, aldus Rutte.
Om het extra lastig te maken: deze Europese kleurcodes verschillen weer van de reisadvieskleuren van de Nederlandse overheid.
Let op: RIVM-rood is iets anders dan EDCD-rood
Het Europese RIVM, het EDCD maakt een kaart op basis van informatie van lidstaten. Die leveren wekelijks hun coronacijfers aan, waarna het ECDC er een coronakaart van maakt. Daarop kunnen landen groen, geel, rood óf donkerrood kleuren.
Een land kleurt groen als er in de afgelopen twee weken minder dan 75 besmettingen per 100.000 inwoners waren. Geel geeft aan dat er tussen de 75 en de 200 besmettingen waren. Rood is meer dan 200 en boven de 500 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken tijd wordt het donkerrood, zoals nu Groningen.
Let op: rood op de ECDC-kaart heeft een andere betekenis dan rood op de kaart van nederlandwereldwijd.nl. De ECDC-kaart zegt iets over het aantal besmettingen in een land. De kleurcode op nederlandwereldwijd.nl geeft aan of reizigers uit Nederland welkom zijn in een land. Zijn ze niet welkom of gelden er strenge coronamaatregelen, dan kleurt het land oranje. Code rood wordt alleen gegeven als er sprake is van veiligheidsrisico’s.
UPDATE - we gaan van rood naar donkerrood: Nederland donkerrood op coronakaart: slecht nieuws reisbranche