Nieuws Actueel

Redding V&D in gevaar

Caroline Spilt 11 maart 2015

Vend vd warenhuis redding in gevaar middelgroot

Er vallen steeds meer gaten in de afspraken die V&D heeft gemaakt met vastgoedeigenaren om de warenhuisketen te redden. Metroprop, eigenaar van V&D-panden in Heerlen, 's-Hertogenbosch en Sittard, doet niet mee aan het gezamenlijke akkoord over een tijdelijke huurverlaging.

Lees ook:

De wilde feestjes van V&D-baas Marc LederGesloopt door durfkapitalistenAlles over problemen V&DV&D maar betalen, en Sun Capital is de lachende derde

In totaal vier vastgoedeigenaren hebben juridische stappen gezet om de volledige huur te eisen, meldt dagblad Trouw. Nu ook Metroprop niet meer meedoet, heeft V&D al voor 6 van de 63 panden geen overeenkomst meer. Metroprop stelde de voorwaarde dat het bedrijf met een nieuwe huurder in zee kon gaan, als die zich aandiende. Het warenhuis ging daar niet mee akkoord. Het noodlijdende bedrijf kan volgens de krant het ontslag van medewerkers niet betalen.

V&D-baas vraagt loonoffer, koopt miljoenenhuisMarc Leder, mede-oprichter van Sun Capital en V&D-eigenaar, wil koste wat het kost het warenhuis van de ondergang redden door het inhouden van 5,8 procent van het salaris van zijn medewerkers. Ondertussen koopt Leder een nieuw huis van 20 miljoen euro in de Hamptons, Long Island bij New York.

Voorlopig van de ondergang geredV&D lijkt voorlopig te zijn gered van een faillissement. De warenhuisketen heeft naar eigen zeggen met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt die de basis vormt voor de herstructurering van het bedrijf. Daardoor kan V&D uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Historie: Van trendsetter tot sufferdjeV&D is bijna niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met 63 vestigingen kent de keten in bijna elke (middel)grote stad wel een eigen warenhuis. Van de bijbehorende restaurants van La Place zijn er, inclusief kleinere broodjeszaken en cafés, zo'n 250 filialen. Het winkelbedrijf werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann.