Nieuws Actueel

'Referendum voor meer koopzondagen in Zwolle'

Zwollenaren moeten naar de stembus om te bepalen wat ze met de koopzondagen in hun stad willen. Hier pleit de Zwolse oppositiepartij Swollwacht voor. De fractie van William Dogger legt haar voorstel voor een raadplegend referendum 7 december voor aan de gemeenteraad van Zwolle.

Van onze redactie 25 november 2015

Zwolleanp

"Een referendum is de meest democratische manier om uit deze impasse te komen. Dit kan gelijktijdig plaatsvinden met het nationaal referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, op 6 april volgend jaar. Zo worden de kosten gedrukt", aldus Dogger.

Swollwacht wil dat ondernemers zelf kunnen bepalen wanneer ze hun winkels openen. De Zwolse gemeenteraad is echter hopeloos verdeeld over het koopzondagbeleid. De coalitie van ChristenUnie, D66, PvdA en VVD heeft afgesproken deze collegeperiode vast te houden aan 12 koopzondagen per jaar. D66, PvdA en VVD willen wel meer vrijheid voor de ondernemers, maar de ChristenUnie vindt de huidige afspraak ver genoeg gaan. De andere drie partijen houden zich aan deze deal. Dogger wil 7 december een hoofdelijke stemming, zodat bekend wordt hoe elk individueel raadslid hier tegenover staat.