Nieuws Actueel

Regionale horeca gul met gratis kraanwater

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5077869

Aan de ondernemers is de vraag gesteld of zij gratis kraanwater schenken en waarom. Daaruit blijkt dat het grootste deel gratis kraanwater schenkt mits het in combinatie is met een andere consumptie, zoals wijn of koffie. Ruim 6,5 procent schenkt helemaal geen kraanwater en meer dan 13 procent schenkt kraanwater tegen betaling. Een deel van de restaurants doneert de opbrengst aan een goed doel.GastvrijheidOok zijn de ondernemers van mening dat het schenken van kraanwater onderdeel is van de gastvrijheid. Maar, benadrukken zij: ,,Het moet niet vanzelfsprekend worden." In tegenstelling tot de landelijke trend, lijken de ondernemers in de regio redelijk gul met het schenken van kraanwater.Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders één of meerdere keren is overkomen dat het kraanwater werd geweigerd, terwijl zij er wel om vroegen. Ook blijkt dat een groot deel zich schaamt om een glas kraanwater te vragen.Petitie Al in 2012 zette politicus Jesse Klaver van GroenLinks zich actief in om overal in de horeca in Nederland gratis kraanwater mogelijk te maken. Drinkwaterbedrijf Vitens introduceerde daarom de petitie 'Overal Kraanwater Graag'. Die petitie is inmiddels door ruim 40.000 mensen ondertekend, onder wie oud-politicus Paul Rosenmöller en schrijver Kluun. ,,Wij vinden dat het aanbieden van kraanwater normaal is. In Nederland is de kwaliteit van het water erg goed,'' zegt Judith Zuijderhoudt, woordvoerder van Vitens.In het Groene Hart zijn er wel verschillen tussen Alphense, Goudse en Woerdense ondernemers. In de Alphense regio wordt kraanwater in vrijwel alle ondervraagde restaurants gratis aangeboden. Wel stellen de ondernemers dat gratis kraanwater in combinatie moet zijn met een ander drankje of bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen. ,,Het is niet de bedoeling dat mensen drie uur op het terras zitten met alleen een karaf water,'' zegt Maxime Vrijmoet van het Alphense Dolce Vita.Goed doelAls er al geld voor wordt gevraagd, dan wordt dit vaak gedoneerd aan een goed doel. Zoals bij restaurant Eight in Alphen, vertelt medewerker Ricky Parinussa. ,,Wij doen mee aan het project KRNWTR. Dat is opgezet door een aantal eigenaren van Eight. We vragen 2,50 euro per karaf. Mensen kunnen er, na uitleg, zelf voor kiezen of ze dat willen doneren. Er is geen verplichting."De opbrengst van het project komt ten goede aan projecten in het buitenland.Volg het AD Groene Hart ook op Facebook