Nieuws Actueel

Regiotaxi Twente Brookhuis ligt onder vuur

SP Enschede en FNV Taxi doen onderzoek naar klachten van cliënten Regiotaxi en van chauffeurs Brookhuis.

Van onze redactie 28 december 2015

Brookhuis toma tudor

De SP (afdeling Enschede) en vakbond FNV stellen een onderzoek in naar aanleiding van klachten over de Regiotaxi, in Twente uitgevoerd door Brookhuis Personenvervoer in Oldenzaal. Volgens de SP regent het klachten over het vervoer. Bij de FNV hebben chauffeurs aangegeven dat de cao (deels) niet wordt nageleefd.

'Pestcultuur'Volgens Herbert Römer, bestuurder vervoer van FNV Taxi, beweren chauffeurs dat de urenregistratie niet strookt met de in de praktijk gewerkte uren. FNV Taxi heeft inmiddels vier keer met een groep chauffeurs van Brookhuis om de tafel gezeten. Uit een gesprek dat deze krant vertrouwelijk voerde met chauffeurs van de regiotaxivervoerder, blijkt dat er meer aan de hand is. Werknemers spreken over een angstcultuur bij Brookhuis en intimidatie door de leiding. „Kritiek wordt niet geduld. Als je opmerkingen maakt over het niet naleven van de cao, kun je erop rekenen dat je door de bedrijfsleiding onheus wordt bejegend. Dan hebben we het echt over een pestcultuur”, aldus de chauffeurs. Kritiek is er ook omdat er geen duidelijke pauzeregeling zou zijn voor chauffeurs. Het gebeurt dat chauffeurs die een hele dag werken, helemaal geen pauze hebben. De wachttijd tussen twee ritten wordt gemakshalve als pauze gerekend. Verder komt het voor dat chauffeurs om zes uur moeten beginnen, maar pas om tien over acht hun eerste rit hebben. De eerste twee uur krijgen ze niet uitbetaald. FNV Taxi onderzoekt inmiddels de salarisafschriften en de ritstaten van een aantal werknemers van Brookhuis.

MeldpuntAnnelies Futselaar van de SP in Enschede is in het dossier Brookhuis gedoken. Haar partij is begonnen met een meldpunt, waar het klachten regent over de Regiotaxi. Futselaar kent schrijnende situaties waar de Regiotaxi veel te laat kwam opdagen. Zo ligt er een klacht van een vrouw uit Oldenzaal. Haar dochter van 16 met een verstandelijke beperking moest bij een wijkcentrum anderhalf uur buiten in de regen wachten op de taxi.

KlachtenTaxichauffeurs zeggen dat ze elke dag klachten krijgen van passagiers. Wat Futselaar ook steekt is dat Brookhuis ritten voor de Regiotaxi uitvoert met scholierenbusjes met een veel te hoge instap, en met smartcabs: kleine VW Up’s die worden gereden door jongeren met een leerwerkplek. „Die auto’s zijn veel te klein voor regiotaxivervoer. Ouderen zitten met de rollator op schoot”, aldus Futselaar. „Het lijkt erop dat de gemeentes voor de goedkoopste aanbieder zijn gegaan.

Lees hier de reactie van directeur Brookhuis.

Foto: Toma Tudor