Nieuws Actueel

'Reizigers inzetten tegen treingeweld'

Van onze redactie 8 april 2015

Image 1699920

Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport 'Burgermoed, als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer', geschreven in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Volgens de stichting hebben proeven met personeel en met reizigers laten zien dat reizigers ook echt iets kunnen bijdragen als zij geleerd hebben hoe. SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven wil reizigers die willen bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer korte trainingen aanbieden, vergelijkbaar met een EHBO-cursus.

Gedeelde verantwoordelijkheid Treinconducteurs uitrusten met pepperspray en wapenstok vindt hij geen goed plan. Dat zou ,,een verdere ongewenste terugtrekking van de politie'' tot gevolg hebben. ,,De aanpak van de agressie in de trein is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, openbaar vervoer en reizigers.'' De politie speelt volgens de SMV wel de hoofdrol bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Het afgelopen paasweekend werden NS-medewerkers opnieuw slachtoffer van geweld. Een treinconducteur kreeg tussen Tilburg en Oisterwijk een mes op zijn keel gezet, toen hij een passagier om zijn vervoersbewijs vroeg. Een andere conducteur werd na een worsteling in de trein van Utrecht naar Amsterdam op het perron door vier jongens geslagen en geschopt. Vorige maand kreeg een NS’er op Utrecht Centraal een vuistslag op zijn kaak van een agressieve passagier en werd een conductrice zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp.