Nieuws Actueel

Rel om budget voor Europarlementariërs

Van onze redactie 22 april 2015

Image 4872906

Die vinden dat de ruim 21 mille per maand onvoldoende is. Zij hadden 3.000 euro per maand extra gewild, maar in de onderhandelingen met tegenstanders van verhoging is dat bedrag gehalveerd. Nu is een ruime meerderheid in het EP voor het voorstel.

De bijna 23.000 euro personeelsuitgaven komt bovenop de vergoeding die parlementariërs maandelijks al voor zichzelf ontvangen: 8.000 euro salaris, 4.300 euro voor onkosten en per vergaderdag een vergoeding van ruim 300 euro.

De meeste parlementariërs betalen van de nu nog 21.000 euro 3 assistenten plus hun reis-, verblijfs- en andere kosten. Een doorsnee medewerker verdient maandelijks al snel 2.500 euro en betaalt in Brussel minder belasting.

Woede Het verbond van christen- en sociaaldemocraten dat de verhoging volgende week woensdag wil doordrukken, wekt woede op bij de kleinere fracties en bij voor zover bekend alle Nederlanders in Brussel. Zij vinden de 'bonus' ongepast, zo blijkt uit een rondgang langs de partijen.

,,Wij stemmen en bloc tegen", meldt VVD-leider Hans van Baalen namens de Europese liberalen (inclusief D66). "Wij krijgen een keurig budget en daar kunnen we ons personeel prima van betalen."

Dat vinden ook de Europese Groenen. GroenLinks-leider Bas Eickhout: "Het personeelbudget is in 2009 en 2010 al verhoogd. Toen was het argument extra werk."