Nieuws Actueel

Relishop vol met hebbedingen

Bart van Eldert | Foto: Koen Verheijden 21 december 2015

Relishop Jan Peters

Een houten kruisbeeld van zeker vier meter hoog, Mariabeelden, een kerkorgel, schitterende monstransen en een tien ton wegend preekgestoelte. Fluminalis doet in religieuze zaken. Maar vader en zoon Peters doen niet alles voor geld. Regelmatig verkopen ze liever nee, vertellen ze het Eindhovens Dagblad.

Jan Peters (67) is ooit begonnen als collectioneur, toen de katholieke kerk in de jaren zestig moderniseerde en veel religieuze voorwerpen de deur wees. Zoon Harald (42) groeide letterlijk op tussen de kerkinterieurs toen vader nog de woonkamer vol had staan. Tot de toenmalig leraar 'als geleid door een ster' 43 jaar geleden van de ene op de andere dag besloot in religieuze zaken te gaan. Tegenwoordig nemen ze samen van kerken, kapellen en kloosters in verschillende landen de inventaris over, soms tot aan de bronzen klokken toe.

Gooische VrouwenDe eerste klanten waren ook collectioneur, kerk of klooster. Nu nog leiden alle wegen naar Horssen als een zuster een passend beeld zoekt voor de kloosteringang en als de Byzantijnen of het aartsbisdom van het Australische Melbourne hun kerken willen verfraaien. Adverteren heeft ook nieuwe markten opgeleverd. Canadese highschools met een schoolkapel. Architecten uit de VS die op het landgoed van industriëlen en sterren een trouwkapel of thuiskapel bouwen.

Bovendien hebben decorbouwers van film en televisie de loodsen gevonden. Voor Gooische Vrouwen is een complete kapel aangekleed. Voor Michiel de Ruyter, Russel Crowe's Robin Hood, en de Fox-serie Da Vinci's Demons leverden ze decorstukken. En net is een zending religieuze stukken naar Ierland verzonden voor de opnames van Vikings.

Goed terechtMet zeven mensen doen de ondernemers alles zelf: inkoop, restauratie, verpakking op maat, verkoop. En de hele wereldwijde logistiek van verzekeren, verzenden, douanes en documenten. Ze hebben niet alleen prachtige oude bijbels, maar weten ook goed wat er in staat. Zoals "in de tempel wordt niet gehandeld". Jan Peters: "Kijk, een kerkbank kun je gerust aan een café verkopen. Laatst werden we gebeld door een dance-event. Die wilden de zaal inrichten met een Heilig Hartbeeld. Dat vinden we niet respectvol. Bepaalde voorwerpen zijn kerkelijk gewijd. Daar kun je goed geld mee verdienen maar ik kán sacrale voorwerpen niet eens op eBay zetten. Ik ga liever niet op vakantie dan dat ik iets tegen mijn gevoel in verkoop." Dat zit in de familie. Als vader en zoon een compleet kerkinterieur kopen, kijken ze pas daarna wat ze ermee doen. "Als het bij ons staat, dan komt het wel goed terecht. Al duurt het tien jaar", weet Jan Peters. De passie van het ondernemen vlamt op als de verkoop een religieuze herbestemming heeft. Jan Peters: "Denk aan een kerk in Brazilië of een museum in de VS. Of een beeld dat naar een graf in Suriname ging. Het liefst reis ik ooit eens al mijn spullen achterna."