Nieuws Actueel

Rem op Chinese groei

Rik Nizet 16 april 2014

De groei van de Chinese economie is in het eerste kwartaal afgezwakt tot het laagste tempo van het afgelopen anderhalf jaar. Het Chinese bruto binnenlands product (bbp) nam vorig kwartaal met 7,4 procent toe in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het Chinese statistiekbureau woensdag bekend.

In het laatste kwartaal van 2013 ging 's werelds op een na grootste economie nog met 7,7 procent vooruit. Economen hadden in doorsnee voorspeld dat het Chinese bbp in het afgelopen kwartaal een groei zou optekenen van 7,3 procent.

De tragere groei van de Chinese economie hangt onder meer samen met het aan banden leggen van de kredietverlening om zo oververhitting van de vastgoedmarkt te voorkomen. Daardoor is een flinke rem gezet op de bouw van nieuw vastgoed en de woningverkoop. Ook de maatregelen die de overheid neemt om milieuvervuiling aan te pakken, zorgen voor een vertragend effect.

Verder worden maatregelen genomen om de risico's van het schaduwbankieren in China en de hoge schulden van lokale overheden in het land in te perken.

Economische groeiDe Chinese overheid mikt voor heel dit jaar op een economische groei van 7,5 procent. Vorig jaar ging de Chinese economie met 7,7 procent vooruit.

De Chinese regering heeft begin deze maand verschillende maatregelen aangekondigd om de groei op peil te houden en te voorkomen dat de economie te sterk afzwakt. Zo komen er belastingvoordelen voor kleine bedrijven en worden plannen voor de bouw van meer wegen, spoor en andere infrastructuurprojecten versneld uitgevoerd.

IndustrieHet statistiekbureau meldde verder dat de productie in de Chinese industrie in maart met 8,8 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De detailhandelsverkopen in China namen vorige maand met 12,2 procent toe op jaarbasis.