Nieuws Actueel

Remigranten in Marokko ongerust over opzeggen uitkeringsverdrag

Van onze redactie 13 oktober 2014

Ik verwacht dat het vanaf maandag nog drukker wordt."

Teleurgesteld De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Salaheddine Mezouar heeft zijn Nederlandse collega Frans Timmermans laten weten diep teleurgesteld te zijn. Hij noemt het opzeggen van het Sociale Zekerheidsverdrag een unfriendly act.

Het Nederlandse kabinet besloot vrijdag het uitkeringsverdrag per 1 januari 2016 op te zeggen, nadat de onderhandelingen met Marokko over aanpassing van het verdrag stukliepen. Het wetsvoorstel moet nog langs de Tweede en Eerste Kamer.

Niet zonder gevolgen Marokko verwerpt het Nederlandse voornemen volkomen, volgens minister Mezouar. Hij belde ook met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Marokko hoopt dat Nederland zich bedenkt, want het besluit zal niet zonder gevolgen blijven voor de relatie tussen beide landen. Mezouar stelde dat 'de nauwe en oude banden tussen de twee koninkrijken aanleiding moeten geven om in dialoog te gaan in plaats van eenzijdig voor een breuk te kiezen'.

Door het opzeggen kan Nederland ook voor Marokko het woonlandbeginsel gaan toepassen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de kinderbijslag en het weduwenpensioen verlaagd worden voor mensen in landen waar het leven goedkoper is.

Het kabinet wil die uitkeringen met 40% korten. Op die manier hoopt Nederland op den duur tussen de 7 en 9 miljoen euro te besparen. De AOW blijft ongemoeid.

Politieke maatregel Mohamed Sayem van het Steunpunt Remigranten: "Dit is een puur politieke maatregel die niet of nauwelijks iets oplevert. Het gaat om weduwen en mensen met kinderbijslag. Die groepen worden al steeds kleiner, ook omdat de kinderbijslag alleen geldt voor mensen in Marokko met kinderen die voor 1999 geboren zijn. Die kinderen worden in de loop van volgend jaar 18, dan vervalt de kinderbijslag sowieso."