Nieuws Actueel

Renpart Vastgoed koopt Ambachtsschool Enschede

Van onze redactie 14 juli 2015

Ambachtsschool Enschede Emiel Muijderman

De naam van de koper werd tot nu toe zorgvuldig geheim gehouden. Dat komt deels omdat op dit moment door vakanties het voltallige college niet aanwezig is. Daardoor komen de voorgenomen verkoop en de bijbehorende condities pas in de loop van augustus op de agenda van B en W. Dan is de verantwoordelijke wethouder Jeroen Hatenboer ook weer van de partij.

HerzieningVoor het doorgaan van de aankoop is een herziening van het bestemmingsplan nodig. Op dit moment heeft de Ambachtsschool, een gemeentelijk monument, de bestemming maatschappelijke voorzieningen. Die bestemming wordt uitgebreid met wonen, bedrijven en kantoren met een maximale oppervlakte van 3.500 m2 en detailhandel en ondersteunende horeca op kleine schaal, namelijk 750 m2. Er zou ook nog ruimte zijn voor een gedeeltelijke culturele invulling van de vroegere school, maar dat is niet waarschijnlijk.AppartementenVolgens Hans Olaf de Wolf van Renpart Vastgoed moet de keuze of er alleen appartementen in de school komen of appartementen met een commerciële plint nog worden gemaakt. Zonder commerciële ruimtes is er plaats voor circa 90 appartementen. Wordt op de begane grond wel ruimte gecreëerd voor commerciële doeleinden, dan blijven er 65 tot 70 appartementen over. De appartementen variëren in grootte van 60 tot 130 m2. Ook over koop en/of huur moet volgens Renpart nog worden beslist.KantoorpandenDe vastgoedonderneming is overigens niet onbekend met Enschede. Renpart bezit kantoorpanden aan het Pantheon, de Institutenweg en de Nijverheidsstraat. Ook het pand aan de Piet Heinstraat, waarin het ROC van Twente is gevestigd, is in het bezit van Renpart.Karakteristieke elementeVia makelaar Snelder Zijlstra werd Renpart enige tijd geleden op het spoor gezet van de Ambachtsschool. „Het pand sprak ons aan. We willen karakteristieke elementen aan het exterieur en het interieur zeker behouden”, verzekert Hans Olaf de Wolf. Hij doelt daarmee onder andere op de entree en de kop van het gebouw maar ook op de muurschilderingen, die na de oorlog zijn gemaakt door een van de toenmalige docenten.

ParkeerplaatsenDe gemeente wil volgens Edwin Smits dit jaar nog de herziening voor een ruimere uitleg van het bestemmingsplan in procedure brengen. Zo gauw daar in is voorzien en Renpart de omgevingsvergunning heeft wordt de koop daadwerkelijk een feit.Het Haagse vastgoedbedrijf moet voor elk appartement een parkeerplaats op eigen terrein aanleggen. Komen er commerciële functies in het gebouw, dan geldt daarvoor één parkeerplaats per 100 m2, eveneens op eigen grond.

Goede partijRenpart wil de parkeervoorzienig half verdiept aanleggen. Smits omschrijft Renpart als een ‘goede partij.’ De verwachting is dat de belegger naast het aankoopbedrag miljoenen kwijt is aan de renovatie van de vroegere Ambachtsschool.

Foto: Emiel Muijderman