Nieuws Actueel

Rentebesluit ECB domineert handelsweek

Van onze redactie 30 november 2014

Daarbij gaat de AEX-index in Amsterdam met een jaarrecord de maand december in. Vrijdag sloot de hoofdindex met 425,86 punten op het hoogste niveau van 2014. De MidKap klom 0,4 procent naar 631,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent, Londen was vlak.

Maandag worden onder meer cijfers gepubliceerd over de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie. Vorige maand groeide die in het sterkste tempo sinds juli. Ook worden cijfers over de bedrijvigheid van de Amerikaanse en Chinese industrie alsook de industrie binnen de eurozone bekendgemaakt.

NAVO

Op dinsdag zijn de ogen gericht op de bijeenkomst van de NAVO. De landen bespreken onder meer de spanningen in Oekraïne en de verhouding met Rusland.

Voorafgaand aan het rentebesluit van de ECB volgt midweeks onder meer nog het Beige Book. Dat is een maandelijks rapport van de Federal Reserve over de stand van de economie in de Verenigde Staten. Ook volgen data over de dienstensector in de eurozone.

Draghi

Donderdag is het de beurt aan Draghi. Eerder meldde hij dat de zorgen over de lage inflatie zijn toegenomen en dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat de doelstelling van net geen 2 procent geldontwaarding buiten beeld raakt. De verwachting is dat Draghi aankondigt dat de centrale bank ook staatspapier gaat opkopen om de inflatie aan te jagen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt donderdag tevens het Nederlands inflatieniveau bekend over de maand november.

Op vrijdag volgt het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. Werkgevers creëerden naar verwachting in november meer dan 200.000 extra banen. Daarmee zou de banengroei nog altijd op koers liggen voor het beste jaar sinds 1999. De werkloosheid zal naar verwachting zijn gedaald tot 5,7 procent van de beroepsbevolking.