Nieuws Actueel

Rentebesluit Fed niet unaniem

Van onze redactie 19 september 2015

Image 5255775

President Jeffrey Lacker van de centrale bank in Richmond trad zaterdag naar voren als dissident. Hij denkt dat de Amerikaanse economie inmiddels sterk genoeg is om de rente te verhogen.

De Fed besloot donderdag het historisch lage renteniveau van 0 tot 0,25 procent te handhaven. Fed-voorzitter Janet Yellen zei in een toelichting dat de tijd nog niet rijp was voor een renteverhoging, gezien recente economische en financiële ontwikkelingen die de groei van de Amerikaanse economie kunnen beknotten.

Onwaarschijnlijk

,,Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke lage rentetarieven passen bij een economie met een aanhoudend sterke groei van de consumptie en een aantrekkende arbeidsmarkt'', zei Lacker zaterdag in een verklaring.

Het handhaven van de rentetarieven op het huidige niveau wijkt volgens hem ook af van de manier waarop de Fed in het verleden heeft gereageerd op de Amerikaanse economie. Dat is gevaarlijk omdat consistent Fed-beleid essentieel is voor de monetaire stabiliteit, aldus de centralebankpresident.