Nieuws Actueel

Rentetarieven ECB ongewijzigd

Lotte Grimberg 6 november 2014

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentetarieven in het eurogebied deze maand ongewijzigd. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering.

BankenDe herfinancieringsrente ging in september omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent en blijft daar op staan. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen. De rente die banken betalen voor zeer korte leningen bij de centrale bank blijft staan op 0,3 procent.

BesluitenDe besluiten voldeden aan de verwachtingen van economen. ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting.

OnderpandDe centrale bank koopt sinds begin deze maand door onderpand gedekte obligaties op bij banken, in een poging de kredietverlening in de eurozone aan te jagen en de zeer lage inflatie te stimuleren. Dat programma wordt binnenkort uitgebreid met herverpakte leningen, zogeheten 'asset backed securities'.

GeldontwaardingDe ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent. De geldontwaarding ligt echter al geruime tijd ver onder dat niveau. Die zeer lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kan zetten op de economische groei.