Nieuws Actueel

Reorganisatie moet McDonald's op rails zetten

Van onze redactie 5 mei 2015

Mcdonalds anp

De topman van McDonald's, Steve Easterbrook, maakte maandag bekend het bedrijf op te splitsen in vier divisies, die zich elk met een specifiek soort markten bezighouden. McDonald's Nederland hoort voortaan bij het onderdeel voor markten waar wel stevige groei verwacht wordt.

Verder gaat het fastfoodconcern wereldwijd nog meer leunen op franchisers. McDonald's wil voor 2019 zeker 3500 eigen restaurants verkopen aan franchisenemers. En er wordt in de periode tot eind 2017 een reorganisatie doorgevoerd waarmee op jaarbasis 300 miljoen dollar (268 miljoen euro) aan kosten moeten worden bespaard.

Ook zei McDonald's maandag dat het dit jaar 8 tot 9 miljard dollar aan de aandeelhouders wil uitkeren, door middel van dividend en het terugkopen van eigenaandelen. Beleggers waren niet heel erg onder de indruk van de plannen. Zij hadden eigenlijk gehoopt op meer ingrijpende maatregelen. Op de beurs in New York opende het aandeel McDonald's maandag ongeveer 1,3 procent in de min. Later in de handel liep het verlies wel behoorlijk terug.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde de kredietwaardigheid van McDonald's na de berichten van A naar A-.