Nieuws Actueel

Restaurant Grand Plaza in Eibergen opent eigenhandig de jacht op wanbetalers

Van onze redactie 4 mei 2015

Grand Plaza Eibergen Frans Nikkels

Op die manier hoopte het restaurant deze wanbetalers op te sporen. Het bericht werd binnen een dag meer dan 1.400 keer gedeeld. In de dagen ervoor werden al bewegende beelden van de mannen via Facebook verspreid.

Social mediaVolgens de eigenaar van het restaurant gingen de drie mannen er vorige week zaterdag, na een uitgebreide maaltijd, vandoor zonder te hebben betaald. Daarop besloot de eigenaar ‘stills’ (fotootjes) van de bewakingscamera op Facebook te zetten, waarbij ingezoomd werd op de gezichten van drie mannen. Donderdagochtend kreeg de restauranthouder een bericht van iemand die de personen op de afbeeldingen herkend had. Die persoon gaf de restauranthouder de adresgegevens van de mannen op de foto.

PolitieDe politie werd door de restauranteigenaar niet ingelicht. Later die donderdag is er contact geweest tussen de Grand Plaza-eigenaar en de wanbetalers. ‘Het bedrag wordt alsnog netjes betaald. Eind goed, al goed!’ aldus het bericht op de Facebookpagina. De beelden van de mannen zijn inmiddels verwijderd.

De politie laat in een reactie weten dat het de manier waarop de restauranteigenaar op zoek ging naar de wanbetalers niet kan verbieden, maar wel afkeurt. „Het opsporen van mensen is werk van de politie”, zegt een woordvoerder. „Voordat wij foto’s verspreiden hebben we eerst zorgvuldig op andere manieren onderzoek gedaan. Klopt het voor 100 procent? Moeten we foto’s verspreiden? Weegt het verspreiden van foto’s op tegen het misdrijf dat begaan is? Verder is het zelf opsporen niet zonder risico’s. Als de restauranteigenaar deze mannen opspoort weet hij niet wie hij tegenkomt.”

Foto: Frans Nikkels