Nieuws Actueel

Restschulden kost de bouwsector omzet en banen

Caroline Spilt 24 maart 2015

Woningmarkt huizen bouwen groot

De doorstroming op de Nederlandse woningmarkt wordt gedwarsboomd door de problemen rond restschulden. Veel mensen willen verhuizen maar kunnen geen andere woning kopen omdat hun huis onder water staat: ze hadden een hypotheek die hoger was dan de geschatte waarde van de woning. Dat kost de bouw omzet en groei van de werkgelegenheid met duizenden banen.

Dat blijkt uit het onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), in opdracht van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

EIB schat dat het aantal verhuizingen 32.000 tot 38.000 lager uitvalt door de restschuldproblemen. Dat scheelt de bouw dit jaar ongeveer een half miljard euro aan productie. Het aantal banen in de bouw en bij toeleveranciers zou met zo'n 6600 stijgen als de betrokken woningbezitters wel zouden kunnen verhuizen.

ProbleemgevallenMedio 2014 stonden ruim een miljoen huishoudens ‘onder water’. In de Randstad, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Noord Brabant is de problematiek het grootst. Het gaat daarbij vaak om jonge mensen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar die de afgelopen tien jaar een woning hebben gekocht, meldt het EIB. Een substantieel deel van deze huishoudens zou de komende jaren graag een nieuwe stap in hun wooncarrière willen maken, maar zij kunnen de vereiste financiering niet realiseren.