Video Retail

China-expert John Lin: ‘Kleinbedrijf in Nederland kan online lessen trekken uit China’

Net terug uit China, nu al te gast in De Ondernemer Live. China-expert John Lin vertelt in de uitzending wat het kleinbedrijf kan leren van China. En: 'Die grote platformen daar hebben gezegd: wij moeten het kleinbedrijf online krijgen. Wij moeten dat niet kapotmaken, maar omarmen.'

Jonathan van Noord 9 september 2023

MyChannels Video ID: 397697

De Ondernemer Live met John Lin

De Ondernemer Live is weer begonnen: in de eerste uitzending na de zomerstop was onder meer China-expert John Lin te gast om te vertellen over de retail-ervaringen in zijn recente reis door China. Kijk mee terug, via de video hierboven. De Ondernemer Live is elke dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur live te zien op onze homepage en YouTube, en te beluisteren op New Business Radio. De presentatie is in handen van Jonathan van Noord.

John Lin. Hij noemt zichzelf een ‘stereotype in Nederland geboren Chinees met ouders met een afhaalrestaurant’. Hij is net terug uit China, waar hij inspiratie opdeed als ‘een kind in de snoepwinkel’. In De Ondernemer Live zegt hij onder meer: ,,Als ik ‘s nachts in mijn hotel zit en ik heb zin in een midnight snack, dan kun je hier misschien een kebab bestellen. In China bestel ik bij de lokale groenteboer een halve watermeloen, en die wordt dan binnen een kwartier bezorgd.”

,,Ik was in Shanghai, daar wonen 30 miljoen mensen, en daar is alles super high-tech. Als je naar de kleinere steden gaat, is het iets minder. Waar mijn ouders vandaan komen wonen slechts negen miljoen mensen. Daar is het minder high-tech en de infrastructuur loopt een beetje achter, maar de e-commerce en food delivery zijn echt booming. Alles is daar op een niveau dat we denken: daar moeten we in Nederland nog vijf of tien jaar aan bouwen."

Lees ook: Lessen uit China: welke bedrijven in Nederland omarmen de vergeten generatie in digitalisering?

Circulaire economie

Ook is er volgens John in China veel meer sprake van een circulaire economie. ,,Je kunt bijvoorbeeld powerbanks lenen. Je hebt de hele dag je telefoon nodig, voor de taxi en om te winkelen. Als je zonder stroom zit, is het gewoon heel vervelend daar. Overal staan machines, je scant een QR-code en je huurt een powerbank voor 30 cent per uur. 500 meter verderop is je telefoon opgeladen en stop je hem weer in een andere machine.”

John is ook onder de indruk van taxidiensten. ,,Uber en Lyft hebben ooit beloofd: ridesharing moet goedkoper worden dan het hebben van een eigen auto. De Chinese variant heeft dat daadwerkelijk gedaan, voor een paar cent kan je allemaal ritjes maken. Dat is superefficiënt.”

"Het mooie is daar dat het kleinbedrijf totaal geen onderscheid meer ziet in online of offline. Het is gewoon dezelfde klant"

John Lin, China-expert

Geen onderscheid on- en offline

,,Het mooie is daar dat een 'kleine ondernemer' totaal geen onderscheid meer ziet in online of offline. Het is gewoon dezelfde klant. In China zie je dat de helft van alle retail online gaat, tegenover 20 procent in Nederland. Er zijn zelfs fysieke winkels die alleen online opereren. Bij Luckin Coffee bestel je via de app en dan komen ze binnen een kwartier een mooie latte macchiato bij je thuis bezorgen. Ze zitten in de achterkant van de dure winkelstraat waar de huur goedkoper is.”

'Bij Luckin Coffee bestel je via de app en dan komen ze binnen een kwartier een mooie latte macchiato bij je thuis bezorgen. Ze zitten in de achterkant van de dure winkelstraat waar de huur goedkoper is'.

"Het hele idee van: platformen worden groter en machtiger, dat is zo, maar uiteindelijk hebben zij er baat bij om de ondernemer te helpen, want zij vangen daar commissie op"

John Lin, China-expert

Machtige platformen

,,De kleine groenteboer, slagertje, apothekertje, die zijn allemaal online. Op platforms te vergelijken met UberEats. Hun assortiment kun je online bestellen en bezorgen. Een kleine ondernemer heeft niet de softwareskills of IT-capaciteit om zoiets te bouwen, dat hebben die grote platformen gedaan. Ze hebben allemaal een iPad met een printertje eraan in hun winkel liggen. Daar doen ze hun softwarebeheer op en inkopen, dat is je hele winkelbesturingsysteem. Die grote platformen daar hebben gezegd: we moeten dat kleine MKB online krijgen. We moeten dat niet kapotmaken, maar omarmen.”

,,Het is de platformgedachte van: we moeten iedereen betrekken. Heel collectivistisch, wat je daar veel meer ziet. Het hele idee van: platformen worden groter en machtiger, dat is zo. Uiteindelijk zie je dat die een grote rol gaan hebben in het online stuk, maar uiteindelijk hebben zij er baat bij om de ondernemer te helpen, want zij vangen daar commissie op. Die moet je even inrekenen in je business model, maar experimenteer daar zeker mee.”

Lees ook: Denk niet meer in offline of online winkelen: zo pakken de Chinezen het aan

'Ga experimenteren met online'

Volgens John is de grootste les voor Nederlandse ondernemers dan ook: expertimenteer met online. ,,Een kleine ondernemer moet helemaal niet bang zijn voor online. Het is makkelijker dan ooit om online te verkopen. Je hoeft niet per se zelf een winkel te hebben. Experimenteer met Bol.com, met de Amazons. Daarnaast heb je een hele trend met socials. Veel social platforms gaan nu ook verkopen. Afhankelijk of je assortiment daar geschikt voor is, moet je daar mee gaan experimenteren.”

Maar: wat doen de online ontwikkelingen doen met de waarde van de winkelervaring? Presentator Jonathan van Noord, in de uitzending: ,,Ik heb wel de ervaring dat als een klein restaurantje online gaat, dat dan de ziel van die zaak dan meteen verdwijnt, want ze zijn alleen nog maar aan het bezorgen.” Daar heeft John een praktisch antwoord op: ,,Je hebt zelf een knop waarmee je bepaalt hoeveel orders je accepteert, anders heb je gewoon teleurgestelde klanten. Welke beloften maak je waar en waar focus je je als ondernemer op?”

Lees ook: De succesvolle groei van Omoda in de winkelstraat: ‘Honderd winkels in Nederland is niet onze strategie’

‘Nederlandse consument anders dan Aziatische’

Omoda-ceo Jan Baan, ook te gast in de uitzending van De Ondernemer Live, reageert: ,,Het is herkenbaar, ik ben zelf eind 2019 ook in Shanghai geweest voor een retailtour. Ik denk wel dat er twee verschillen zijn. Ten eerste dat de consument in Nederland een andere soort consument is dan de Aziatische consument. De consument in China heeft die hele offline retailfactor eigenlijk overgeslagen. In Nederland is dat stapje voor stapje gedaan.”

,,Het tweede verschil is het softwaresysteem daar een stuk verder is geëvalueerd. In Nederland zijn we daar nog niet helemaal klaar voor. De commissie in Nederland zal dan ook een stukje hoger liggen. Het risico is dan dat je als ondernemer een groot deel commissie over je omzet moet betalen. In China is die commissie van marginale impact.”

"De consument in China heeft die hele offline retailfactor eigenlijk overgeslagen. In Nederland is dat stapje voor stapje gedaan"

Jan Baan, ceo Omoda

,,Ik denk dat we langzaam die stappen zullen zetten", zegt Jan Baan, ,,maar dat we niet komen op het niveau van China. We zullen het softwarematig moeten fixen, maar we zullen het vanuit een businessmodel-perspectief ook aantrekkelijk genoeg moeten maken voor kleine retailers om die stap te zetten.” Daar sluit John Lin zich bij aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws