Nieuws Retail

E-sigarettenbranche ziet omzet in rook opgaan

Elektronische sigaretten leken voor rokers een gezonder alternatief en voor ondernemers een interessante markt. Beide komen van een koude kermis thuis nu de e-sigaret zwaar onder vuur ligt. De eerste dampwinkels sluiten de deuren of zien op zijn minst de omzet kelderen. De e-sigarettenbranche is boos.

Femke Rodenburg, Lotte Kepers, ANP, De Ondernemer 9 oktober 2019

Esigaretten verkoop

De Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) vindt het onbegrijpelijk dat de e-sigaret niet wordt ingezet in de strijd tegen het roken. | Foto: ANP

Meerdere Nederlandse longartsen zien forse gezondheidsgevaren en pleiten voor een verbod op het elektronische alternatief van de traditionele sigaret. De discussie laaide op toen in augustus vanuit de Verenigde Staten verontrustende berichten kwamen over de elektrische rookapparaatjes. Nog geen maand later blijken ook acht Nederlanders in het ziekenhuis te zijn beland, met klachten die vermoedelijk het gevolg zijn van de e-sigaret.

Groothandel

Het Oosterhoutse UEG Holland is een van de omvangrijkste groothandels in e-sigaretproducten. Het bedrijf is op de hoogte van de huidige gezondheidsdiscussie, zegt eigenaar Tony de Hond in BN De Stem. Hij zegt zich intensief bezig te houden met onderzoeken rond het onderwerp. ,,Ik test ook al mijn producten op schadelijkheid. En na me ook in allerlei studies te hebben verdiept, ben ik van mening dat de elektronische sigaret niet zo schadelijk is als nu wordt beweerd.''

Volgens De Hond is het apparaatje niet de boosdoener, maar wat je erin stopt. ,,In Amerika wordt er bijvoorbeeld schadelijke cannabisolie in de vape gestopt'', zegt hij. ,,Maar dat is totaal niet het geval bij de producten die wij verkopen.''

Vapeshop gesloten

In Woerden sloot vorige week The Vape Store, ruim anderhalf jaar na opening. ,,Een noodmaatregel die meer dan zuur is, want er staat een prachtige inventaris in de zaak en de huur loopt voorlopig nog door", vertelt eigenaar Martin op 't Einde tegen AD Groene Hart. ,,Doordat we geen enkele reclame mogen maken, moeten we het hebben van mond-tot-mondreclame en dat heeft tijd nodig. We hadden een aardig klantenbestand opgebouwd, maar door alle berichten zagen we de omzet meteen flink terugvallen."

De ondernemer heeft nog een winkel in Wateringen en een webshop. Hij denkt dat vooral nieuwe klanten wegblijven. ,,Dampers kennen de gezondheidswinst van elektronisch roken, maar mensen die overwegen om over te stappen, doen dat nu niet. Door alle negatieve berichten krijgen zij het onterechte idee dat gewoon roken gezonder is dan dampen."

Rookverbod

De Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) vindt het onbegrijpelijk dat de e-sigaret niet wordt ingezet in de strijd tegen het roken. ,,Een groeiende groep overheidsorganisaties en wetenschappers heeft geconcludeerd dat de elektronische sigaret veel minder schadelijk is dan traditionele sigaretten'', zegt Emil 't Hart, voorzitter Esigbond tegen ANP.

De regering wil e-sigaretten vanaf 2020 onder het huidige rookverbod laten vallen. Ook moeten ze worden verkocht in neutrale pakjes en mogen ze vanaf 2021 niet meer worden uitgestald in winkels. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) wil hij het liefst zowel het 'normale' roken als het gebruik van de e-sigaret zo ver mogelijk terugdringen.

''Mijn omzet is deze week al met de helft gedaald, door alle negatieve berichtgeving''

Lianne van der Heiden, retailer

Retailers zien de ontwikkelingen met lede ogen aan. Jeannet Oele (E-Sigaret Solutions Breda) vindt het onterecht dat elektronische rookwaar in een kwaad daglicht staat. ,,Ik word enorm moe van deze discussie. Ik ben ervan overtuigd dat ik juist mensen help.'' Dat is volgens haar ook de intentie van haar winkel: mensen van een tabaksverslaving af helpen. Een verbod zou ze te gek voor woorden vinden. ,,Mijn handel wordt kapotgemaakt'', klinkt het gepikeerd. Vijfentwintig kilometer verderop beweert ondernemer Lianne van der Heiden (Lianne;s Dampwinkeltje Roosendaal): ,,Mijn omzet is deze week al met de helft gedaald, door alle negatieve berichtgeving.''

Nieuwe winkel Alphen

Er zijn ook positieve geluiden vanuit de vapeshops. Vrijdag gaat E-Smokey aan de Europalaan in Alphen open. Voor eigenaar Ronald Bloemhoff is het, na Rotterdam en Zoetermeer, de derde winkel in e-sigaretten, vloeistoffen en andere toebehoren. Bloemhoff: ,,We draaien heel erg goed, dus ik zocht een nieuwe locatie, niet te ver van de andere twee, in een plaats van redelijke omvang en waar nog geen concurrent zit."

Bloemhoff realiseert zich wel dat de timing niet al te best is, in deze tijd van negatieve berichten. ,,Het zijn weinig onderbouwde verhalen en ik heb twijfel over die sterfgevallen in Amerika, want er worden geen namen genoemd", beweert hij in AD Groene Hart.

De ondernemer merkt direct het effect van de berichten. ,,Normaal gezien groeien we maandelijks, maar in september hadden we een omzetdaling van 15 procent." Toch ziet Ronald Bloemhoff de opening van de Alphense winkel met vertrouwen tegemoet. ,,Zeker voor hun eerste bestelling gaan mensen graag naar een speciaalzaak om zich te laten adviseren", weet de Rotterdammer. ,,Deze storm waait wel weer over en wij zijn groot genoeg om dit te overleven."

Vaper kader

E-sigaret

schadelijk voor de gezondheid

Een e-sigaret is een elektronisch product waarmee (nicotinehoudende) damp kan worden geïnhaleerd. Het roken van e-sigaretten is minder slecht dan tabak roken. Maar uit onderzoek blijkt dat de e-sigaret schadelijker is voor de gezondheid dan eerst werd gedacht. Het RIVM heeft in de damp van e-sigaretten ingrediënten en chemische onzuiverheden gevonden. In hoeveelheden die de gezondheid schaden. (Bron: Rijksoverheid)