Nieuws Retail

Hoe een Friese schoenenwinkel werd overgenomen door een Zeeuws familiebedrijf

Je hebt een goedlopend familiebedrijf dat al enkele generaties bestaat. Helaas is er niemand in de familie die het stokje wil overnemen. Dus ga je zelf nog maar even door. Want je vindt het fijn om te werken en de zaken gaan goed. Dan komt er op een dag iemand van een soortgelijk familiebedrijf langs voor een kop koffie, je raakt aan de praat en wat blijkt: voor beide bedrijven ligt er een geweldige kans!

Anke Derkse 10 september 2019

Laatste update: 29 september 2019 00:00

Jan Steenwijk Omoda

Jan Steenwijk: ,,Op deze manier weet ik heel zeker dat onze winkels én ons personeel nog heel lang door kunnen gaan en kan ik straks de zaak met een gerust hart achterlaten".

Jan Steenwijk is samen met zijn vrouw Riet al veertig jaar de trotse eigenaar van Steenwijk Modeschoenen in Friesland. Jan is de derde generatie. ,,Wij zijn allebei nu begin 60 en werken nog iedere dag met plezier in onze zaken in Heerenveen en Gorredijk”, begint Jan zijn verhaal.

,,We waren eigenlijk helemaal niet op zoek naar een overnamekandidaat, maar het speelt natuurlijk in je achterhoofd wel mee. Toen begin juli Jan Baan, COO van Omoda, op een zaterdagnamiddag langs kwam voor een bak koffie, liet hij zich ontvallen dat ‘dit zou zomaar een Omodazaak kunnen zijn’. Maar direct daar achteraan zei hij ‘we nemen nooit een winkel over’.”

Unicum

Jan Baan, schoonzoon van Lourus Verton, de zoon van oprichter Lourus Jan Verton van Omoda, was samen met zijn vrouw Marlinde op weg naar Groningen en langs bij wat winkels ter inspiratie en uit interesse.

,,Samen met Marlinde ging ik langs bij Rinsma Modeplein in Gorredijk waar Steenwijk twee shop-in-shops heeft. Daarna kon een bezoekje aan Jan en Riet in hun winkel aan de Dracht in Heerenveen natuurlijk niet uitblijven. Het was zaterdagmiddag en het werd zaterdagavond… Het idee van een overname was snel geboren. Omoda zet dit soort stappen echter nooit. Wij zijn altijd autonoom en organisch gegroeid. Maar dit voelde gewoon zo vertrouwd, dat het een serieuze optie werd. Lang hebben we er allebei niet over na hoeven te denken, want binnen vier weken was het helemaal rond. Een unieke stap!”

Personeel gaat mee

Steenwijk Modeschoenen is al zeventig jaar een begrip in Friesland. Een familiebedrijf met 28 man personeel dat zich voor een groot deel ook ‘familie’ voelt. Steenwijk: ,,Toen ik het nieuws over de aankomende overname bekendmaakte aan het personeel, sloeg dat in als een bom en is er menig traantje gevloeid. Sommigen werken hier al 15 jaar. Gelukkig, en dat was echt een harde eis van mij maar was voor Jan Baan vanzelfsprekend, neemt Omoda al het personeel gewoon over. De klanten blijven dan ook geholpen worden door de hen vertrouwde gezichten.”

Wat is het geheim?

Volgens zowel Jan Steenwijk als Jan Baan heeft dit allemaal zo snel kunnen gebeuren doordat de beide bedrijven beschikken over hetzelfde DNA. Ze voeren voor een groot deel dezelfde collecties, luisteren heel goed naar de klant en passen daar de bedrijfsvoering op aan, hebben echt hart voor het personeel én zijn een familiebedrijf. Maar eh…, Friesland en Zeeland, gaat dat wel samen? “Ja dus”, beamen beide heren volmondig. ,,De nuchterheid zit zowel de Friezen als de Zeeuwen in het bloed. Geen poespas, met beide benen op de grond. We hadden direct een natuurlijke klik met elkaar.”

Omoda Jan Baan 1

Online verkoop

Zowel Steenwijk als Omoda hebben altijd geprobeerd om de klant én de concurrentie net een stap voor te zijn. Jan Steenwijk: “Vier jaar geleden heb ik nog geïnvesteerd; iets dat ik altijd gedaan heb. Zo blijft je zaak up-to-date.” Omoda was de eerste in Nederland die met online verkoop begon en heeft mede daardoor een grote naam kunnen opbouwen.

Win-win

Omoda is altijd op zoek naar locaties die geschikt zouden kunnen zijn voor een nieuwe winkel. Tot nu toe was het noorden van het land nog onontgonnen gebied voor hen. In die zin is het volgens Jan Baan (op de foto hierboven) een logische stap en past het in de ontwikkeling zoals Omoda die altijd heeft gekend. ,

,We zijn erg blij dat we als Omoda nu nog een stap noordelijker kunnen zetten en ook in Friesland vertegenwoordigd zijn. Per slot van rekening zitten daar nog genoeg klanten die wij met onze collectie blij kunnen maken! Het is alleen wel uniek dat het via een overname is gegaan. Dit betekent niet dat wij op het overnamepad zijn – onze strategie van autonome, organische groei blijft onveranderd. Vanzelfsprekend sluiten we niets uit. Voorwaarde is dan wel dat er natuurlijk weer zo’n fantastische klik is met een ander bedrijf. Hoe dan ook, voorlopig is het een unieke stap.”

Ook voor Jan Steenwijk is het een gouden kans: ,,Op deze manier weet ik heel zeker dat onze winkels én ons personeel nog heel lang door kunnen gaan en kan ik straks de zaak met een gerust hart achterlaten. Het doet natuurlijk wel een beetje pijn dat de naam verdwijnt, maar dat is emotie en daar koop je niks voor.”

Steenwijk en Baan zijn er van overtuigd dat de fysieke winkels blijven bestaan. ,,Als je maar blijft inspelen op de wens van de klant en voor de muziek uit blijft lopen. Dat hebben we allebei altijd gedaan.” Jan Steenwijk tot slot: ,,Het is voor mij een hele geruststelling dat de zaak blijft bestaan, inclusief het personeel. En dat ik straks, vanaf 1 januari 2020, niks meer hoef; da’s ook best lekker!”