Podcast Retail

Omgaan met twee faillissementen: de lessen van retail-ondernemer Ronald Gans

Ronald Gans kent als geen ander de minder rooskleurige kant van het ondernemen. Na het faillissement van zijn familiebedrijf in 1997, ging er vorig najaar opnieuw een bedrijf onder Gans zijn hoede failliet. Hij schreef er een boek over en spreekt erover de in wekelijkse podcast van De Ondernemer.

Vincent Krijtenburg 8 oktober 2019

Ronaldgans hadikmaarnaarmijnvrouwgeluisterd

Ronald Gans heeft ruim veertig jaar ervaring in de retail en mode. ,,Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders, van Joodse afkomst, verkochten handschoenen op de markt”, vertelt Gans in de podcast aan Anna Neeltje de Boer. ,,Op de markt moet de prijs goed zijn, het artikel goed, maar de mensen komen met name voor plezier en persoonlijk contact.” Toen zijn vader hem vroeg of hij het bedrijf met twintig Gako-winkels wilde overnemen, stemde hij gelijk in.

Familiebedrijf

Het runnen van het familiebedrijf was niet altijd makkelijk. Privékwesties gingen over naar zakelijk en andersom. ,,Dat mondde weleens uit tot flinke ruzies en nare toestanden”, zegt Gans over de familieperikelen. In 1997 ging het bedrijf failliet. ,,Het was een pijnlijke situatie. De situatie en de wereld was toen heel anders dan nu.”

'Veel ondernemers durven er niet voor uit te komen. Ze vertellen alleen de successtory's. Ik wil ze vertellen dat ze ermee voor de dag mogen komen.'

Ronald Gans

Taboe faillissement

De ondernemer ondervond dat een faillissement veel vrienden kan kosten. Ook merkte Gans dat je vroeger niet sprak over een faillissement. Toen in november 2018 zijn bedrijf TailerMates failliet ging, bleek dit taboe nog steeds te bestaan. ,,Het is mijn missie geworden om dit taboe te doorbreken. Veel ondernemers durven er niet voor uit te komen. Ze vertellen alleen de successtory's. Ik wil ze vertellen dat ze ermee voor de dag mogen komen. De kop in het zand steken gaat niemand helpen.”

Had ik maar naar mijn vrouw geluisterd

Na een korte dip schreef Gans in drie weken tijd zijn boek 'Had ik maar naar mijn vrouw geluisterd'. Voor het boek is hij mede geïnspireerd door Mascha Mooy (Bye Bye Burnout). De titel komt uit de koker van journalist Evert Santegoeds.

Lessen

In zijn boek geeft Gans ruim honderd tips, waarvan er een aantal de revue passeren in de podcast. Veel tips gaan over het omgaan met medewerkers. ,,Informeer je medewerkers bij betalingsproblemen. Je medewerkers merken het aan alles als er problemen zijn. Neem je medewerkers niet te veel in bescherming en laat ze deelgenoot zijn van jouw problemen. Daar creëer je meer begrip mee. Indien een medewerker niet functioneert, grijp in en probeer snel tot een vaststellingsovereenkomst te komen. Bij een eventuele overname kun je hierdoor in problemen komen”, weet de ondernemer uit ervaring.

Luister voor het hele interview en meer tips de podcast bij dit artikel.