Nieuws Retail

Lokale winkeliers doen mee aan Black Friday, maar niet altijd van harte

Veel winkeliers en ketens stunten deze week en natuurlijk vandaag - dé vrijdag der vrijdagen - met (hoge) kortingen. Black Friday is er niet meer alleen voor de grote spelers. Vrijwel alle kleine, lokale ondernemers doen ook mee. Soms met tegenzin. Ze vertellen hun verhaal.

Anne Jansen 28 november 2019

Laatste update: 29 november 2019 07:30

Black Friday winkeliers

Retailers ontkomen er bijna niet meer aan: Black Friday is ook in Nederland hot. (Foto: ANP)

Neem Kristian Naalden, eigenaar van Verfwebwinkel.nl en de fysieke winkel ZGV in Roosendaal. Hij geeft vijftien procent korting op het gehele assortiment. ,,Black Friday wordt voor ons ieder jaar groter en groter. In dat weekend had ik vorig jaar vijftien keer zoveel omzet dan in een normaal weekend.”

Gunstige periode

Naalden geeft in het AD aan dat Black Friday voor hem in een gunstige periode valt. ,,Het is in deze periode wat rustiger in de winkel, want veel mensen denken niet aan verven. Maar mensen die verf nodig hebben, plaatsen nu wel een grote bestelling. De grote verkoop zorgt ervoor dat we extra korting kunnen geven. Je hoort vaak dat consumenten Black Friday niet erg vertrouwen, maar toch kopen ze wel de aanbiedingen.”

Zo’n twee kilometer verder, in de Roosendaalse Raadhuisstraat, werken de lokale ondernemers samen om er op Black Friday een feestje van te maken. ,,We hebben verschillende acties en verzinnen leuke dingen”, vertelt Suzan de Grauw, die samen met haar man eigenaar is van Maison et Moi, waar ze onder andere interieurspullen verkopen. ,,We willen zorgen dat we ook lokaal van Black Friday kunnen profiteren. Als we niet meedoen, hebben we die omzet ook niet. En als lokale ondernemers kunnen we op een andere manier met de dag omgaan.”

''We willen zorgen dat we ook lokaal van Black Friday kunnen profiteren. Als we niet meedoen, hebben we die omzet ook niet''

Suzan de Grauw, winkeleigenaar

Ludieke acties

Dat doen ze door ludieke acties, zoals bij Café Donno zegt De Grauw. Een paar deuren verder vertelt eigenaresse Mirjam van der Poel wat zij doen als promotie. ,,Wij verkopen zwarte koffie voor één euro. Maar dan mogen mensen er niet stiekem melk of suiker in doen”, lacht ze. ,,Daarnaast hebben we leuke acties met apparaten.”

De winkeliers in de Roosendaalse Raadhuisstraat zijn blij met de dag. ,,Je merkt goed dat het drukker is. Het is een gezellige dag en ik zie het ook als een promotie voor de stad”, zegt Peter van Hooijdonk, eigenaar van My Health Store. Daar kunnen mensen dit weekend goedkoper supplementen, noden en zaden kopen. ,,Je rekent goed uit wat kan. Als ondernemer kun je geen vijf procent korting geven als dat niet gaat.”

Lees ook: Decathlon mijdt Black Friday-gekte: 'niet in bedrijfsfilosofie'

‘Steeds extremer’

Peggy Teuben, van Teuben Gifts en Fashion in Breda, stelt dat ze niet om de dag heen kan. ,,Wij doen mee, maar dat is eigenlijk meer omdat je gedwongen wordt. Omdat klanten anders naar anderen gaan. Wat ketens kunnen, kunnen wij niet.” Een ander minpunt is dat de kortingen steeds langer duren. ,,Het wordt steeds extremer. Je moet wel zorgen dat je geloofwaardigheid behouden blijft”, zegt Teuben.

Ihsan Akkoç, eigenaar van Elektro World van Gils in Prinsenbeek, heeft folders uitgebracht en posters op de ruiten geplakt. ,,Het is voor ons een goede dag. Je merkt dat mensen wachten met de aankoop van een nieuw computerscherm of koelkast tot Black Friday. Mensen wachten met profiteren, maar het is fijn dat ze hierheen komen en niet alleen naar de ketens. Als bepaalde merken acties hebben, kunnen wij daar in mee.”

''Het is een hoop flauwekul. Waarom moeten we aan alles wat uit Amerika komt, meedoen?''

Ad Quist, eigenaar boekenwinkel

Samenwerking met leveranciers

Dat laatste bevestigt ook Suzan de Grauw van Maison et Moi uit Roosendaal. ,,Bepaalde leveranciers kondigen acties aan en daar kunnen wij dan op inspelen. Daarnaast houden we ook een eigen uitverkoop, met producten waar we nog een beperkt aantal van hebben.” De Grauw ziet een duidelijke verschuiving in de aankoop van decembercadeau’s. ,,Wij zien de laatste paar jaar dat het vooral druk is in het laatste weekend van november in plaats van het eerste van december.”

Ad Quist van de gelijknamige boekenwinkel in Bergen op Zoom doet niet mee aan Black Friday. ,,Het is een hoop flauwekul. Waarom moeten we aan alles wat uit Amerika komt, meedoen? Dat staat mij tegen. Daarnaast hebben wij in het boekenvak een vaste boekenprijs en hebben we door het jaar heen al genoeg leuke aanbiedingen.”

Lees ook: Patrick Wessels over Black Friday: het fenomeen, de gekte, de naam