Nieuws Retail

Peer Swinkels nieuwe topman bij familiebedrijf Bavaria

Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter bieren als Bavaria, Palm en La Trappe, krijgt een nieuwe Swinkels aan het roer. Topman Jan-Renier Swinkels draagt het stokje per 17 april over aan zijn neef Peer.

Redactie 18 februari 2019

Peer Swinkels nieuwe baas

Het familiebedrijf, dat tot vorig jaar Bavaria heette, viert dit jaar het driehonderdjarig jubileum van brouwerij Bavaria. Jan-Renier stond twaalf jaar aan het hoofd van de onderneming. Onder hem is Swinkels hard gegroeid, door onder andere overnames van de brouwerijen Palm en de Molen en het avontuur met brouwerij Habesha in Ethiopië.

,,Als familiebedrijf blijf je succesvol als je op tijd plaats maakt'', zegt Jan-Renier (56) die alles bij elkaar 33 jaar bij het bedrijf werkte. In 2003 maakte neef Peer (44) de overstap van Unilever naar de marketingafdeling van het familiebedrijf. Peer trad een jaar later toe tot het directieteam van de brouwer uit Lieshout. Hij wordt ook wel gezien als de man achter marketingsuccessen als de Bavaria-jurkjes tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010.

Lees ook: Bierondernemer Peer Swinkels (Bavaria): 'Onze cultuur is durven, doen en lef hebben'

Swinkels past met de bestuurswissel ook zijn directiestructuur wat aan. Er komt een tweekoppige raad van bestuur, met Peer als bestuursvoorzitter. Het bedrijf is nog op zoek naar een financieel directeur.

Brouwerij

Peer Swinkels groeide op met broer Romke (43) met zus Sanneke (41) in het Brabantse dorp Gemert, onder de rook van Lieshout. Daar staat al sinds de oprichting van Bavaria driehonderd jaar geleden de brouwerij.

De zevende generatie van het familiebedrijf bestaat uit zo’n zeventig neven en nichten, waarvan 24 actief zijn in het bedrijf. Vader Peter (73) richtte de marketing- en exportafdeling op, terwijl moeder Sancia (66) thuis bleef om voor het gezin te zorgen.

Financiële topman

Binnenkort zal meer duidelijk worden wie de opvolger van Peer Swinkels wordt, maar ook wie hem als financiële topman gaat vergezellen. Na zestien jaar voor Swinkels Family Brewers gewerkt te hebben, stapte Frank Swinkels in mei 2018 op als CFO.