Nieuws Retail

Verrassende samenwerking tussen Hema en Jumbo

Supermarktketen Jumbo en warenhuis Hema gaan samenwerken in Nederland en België. Beide bedrijven willen zo 'hun marktpositie verbeteren'. Een eerste stap: Jumbo neemt tientallen winkels over van Hema, vooral die gelegen in stadscentra.

Redactie De Ondernemer/ AD 8 november 2019

Laatste update: 9 november 2019 08:00

Jumbo hema

Foto: Persbureau Jumbo

Het is onder meer de bedoeling dat artikelen van Hema in de bijna 700 supermarkten van Jumbo verkocht gaan worden. Het gaat dan met name om keukenspullen en huishoudelijke producten waar het Hema-merk op staat.

,,De samenwerking komt voort uit de gedachte dat het aanbod van beide bedrijven elkaar goed aanvult. Ook een mogelijk co-sponsorschap door Hema van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo-Visma is onderwerp van de lopende gesprekken’’, aldus beide bedrijven in een verklaring.

Albert Heijn, Walmart

Het is niet de eerste keer dat de Hema samenwerking aangaat met andere supermarkten. Zo worden inmiddels Hema-artikelen verkocht in Franse supermarkten, maar Marcel Boekhoorn noemde eerder ook Walmart in Canada en de VS als potentiële partner.

Een eerdere aangekondigde samenwerking met Albert Heijn is intussen niet meer aan de orde, en dat is inmiddels ook bevestigd.

"Eigenlijk gaan Hema en Jumbo een warenhuisketen in het brede middensegment starten. En waarom niet in de Hudson’s Bay-panden? "

Retailspecialist Hans van Tellingen

Hans van Tellingen, retailspecialist en directeur van winkelcentrumonderzoeker Strabo, toont zich in eerste instantie verrast. ,,Ik dacht juist dat de Hema en Albert Heijn wat samen ging doen. Maar mijn mening hierover is: geweldig. Perfecte zet van beide bedrijven. Perfect getimed, en zeer kansrijk."

,,Eigenlijk gaan Hema en Jumbo een warenhuisketen in het brede middensegment starten. En waarom niet in de Hudson’s Bay-panden? Zou zomaar kunnen. Met een grote Jumbo Foodmarkt in de kelder bijvoorbeeld, op de begane grond de Hema-producten en op de verdieping daarboven dan La Place."

Ook marcom-deskundige Thijs Van Dijk spreekt van een 'verrassende keuze'. ,,Ik ben nu benieuwd hoe Albert Heijn hierop gaat reageren". Van Dijk ziet de samenwerking namelijk als 'eenzijdig, waarbij Jumbo haar distributie kan uitbreiden'.

,,Als er in Hema-winkels een Jumbo gevestigd wordt kan die concurreren met AH To Go. Vanuit Jumbo strategisch gezien een slimme keuze, juist omdat Hema veel locaties heeft in drukke winkelstraten. De benefit voor Hema is waarschijnlijk dat ze verliesgevende winkels van de hand kunnen doen onder de noemer van een strategische samenwerking."

Jumbo en Hema hebben aangegeven voor het einde van dit jaar met meer informatie over de samenwerking te komen.