Nieuws Retail
Van Blokker tot Sissy-Boy: dit zijn de recente faillissementen en overnames
Winkelstraten veranderen in hoog tempo, het is elke week wel een keer 'raak'. Vrijdag kwam naar buiten dat winkelketen Sissy-Boy failliet is, zaterdag werd een overname bekend gemaakt die de winkelketen redt. Na de faillisementen van Intertoys, Fred de la Bretoniere, CoolCat, Miller&Monroe en de Op=Op Voordeelshop was Sissy-Boy de zesde die het (aanvankelijk) niet redde. Een overzicht van het faillissementstragedie tot dusver.

Donderdag 21 februari: Faillissement voor speelgoedketen Intertoys
Het nieuws over Intertoys komt niet uit de lucht vallen, de grootste en bekendste speelgoedverkoper van Nederland vraagt een week eerder al uitstel van betaling aan. De woeste concurrentie en achterstand met de online verkoop doet de omzet van het bedrijf in tien jaar tijd halveren. Een andere oorzaak van de teloorgang is het steeds groter wordende aandeel in speelgoed van Kruidvat en Action. Op 8 maart wordt bekend dat de Portugese investeerder Green Swan een doorstart maakt met een deel van de winkels
Woensdag 13 maart: Schoenwinkels van Fred de la Bretoniere failliet verklaard
Drie weken nadat de speelgoedketen Intertoys omvalt, is het de beurt aan damesschoenenbedrijf Fred de la Bretoniere. In het voorgaande weekend is de groothandeltak van het bedrijf al bankroet gegaan waardoor ook dit bericht geen donderslag bij heldere hemel is.
Fred de la Bretoniere noemt de tegenvallende ontwikkeling van de schoenenmarkt als belangrijkste oorzaak van het faillissement. Deze markt zou geen voordeel hebben kunnen doen van de opleving van de economie. De omzetten in deze branche zijn met een kwart afgenomen. Op 22 maart komt het bericht dat modebedrijf RNF het moederbedrijf van Fred de la Bretoniere aan een doorstart helpt.
Lees ook: Topman Blokker neemt zelf Blokker over
Maandag 18 maart: Kledingwinkelketen CoolCat vraagt faillissement aan
Gezegd wordt dat het klimaat in Nederland een grote rol speelt bij het omvallen van kledingwinkelketen CoolCat. Een (te) lange en warme zomer met daar achteraan een zachte winter. CoolCat heeft 80 filialen in Nederland, 17 in België, 6 in Frankrijk en 2 in Luxemburg. In totaal werken er 1450 mensen waarvan een kleine 1200 in Nederland.
Op 8 april werd bekend dat de Nederlandse winkels zeker nog tot het paasweekend open blijven. Of dat daarna ook nog het geval is, hangt af van een mogelijke doorstart die volgens een woordvoerder in onderzoek en voorbereiding is. Een kleine twee weken geleden zijn de reeds ingekochte voorjaarscollecties wel nog bij Nederlandse filialen afgeleverd.
Dinsdag 19 maart: Faillissementsaanvraag modewinkels Miller&Monroe
Nadat er eerst al uitstel van betaling werd aangevraagd voor de Duitse tak van Vidrea Retail, met daarin 170 winkels van Miller&Monroe, geven schuldeisers nu ook het laatste zetje aan de Nederlandse tak van de modewinkelketen.
Achterstallige huur zou de voornaamste reden zijn voor de aanvraag van het faillissement voor het bedrijf waar Miller&Monroe onder valt. Vidrea Retail kampte al langer met betalingsachterstanden aan meerdere partijen. Ruim een jaar geleden werd er al eens een faillissementsaanvraag ingetrokken nadat een verschuldigd bedrag toch nog werd betaald. Dit keer is het echter te laat.
Lees ook: Met dekbedden binnen vijf jaar van 0,5 naar 100 miljoen omzet
Maandag 25 maart: Op=Op Voordeelshop vraagt faillissement aan
De winkelketen Op=Op Voordeelshop stamt uit 1997 en heeft tot en met eind maart 130 winkels. Nu, 22 jaar later, noemt het bedrijf de groei als een van de oorzaken van het faillissement. Het blijkt dat de kosten voor deze ontwikkeling te hoog zijn geweest. Een andere reden voor het omvallen van de keten van Op=Op Voordeelshop is de huidige malaise in de retail. De gigantische groei van de onlineverkopen spelen daar een belangrijke rol in. Het verlies van de keten steeg de laatste jaren van bijna 3 miljoen euro in 2016 naar bijna 17 miljoen euro een jaar later.
Op 4 april kondigde het bedrijf een doorstart aan. De curator stelde dat de huidige directie samen met de koper of investeerder gaat onderzoeken hoeveel Op=Op Voordeelshops er open blijven.
Vrijdag 4 april: Sissi-Boy failliet
Zo kwam er vrijdag alweer een nieuw hoofdstuk bij: Sissy-Boy. Eind vorig jaar waren daar de tegenvallende verkoopcijfers en kwam er druk op de kledingwinkelketen komen te staan. Investeren in de winkels en webshop, de collectie verbeteren en snijden in andere kosten; het mocht allemaal niet baten. Nog diezelfde nacht werd er onderhandeld over een overname: 'het familiebedrijf Termeer Groep neemt Sissy-Boy over', werd vervolgens zaterdagmorgen bekendgemaakt. De Termeer Groep is bekend van merken als Sacha en Manfield.
Steeds meer hoofdstukken
De kans lijkt groot dat Hudson’s Bay binnen aanzienlijke tijd ook uit het Nederlandse winkelstraatbeeld verdwijnt. Waar de Canadese warenhuisketen vanaf het begin al geen succes was in ons land, berichtte het Duitse zakenweekblad Wirtschaftswoche dat de situatie van Hudson’s Bay Nederland 'onhoudbaar is geworden en een sluiting of faillissement de meest voor de hand liggende optie is'. Nog maar een paar weken geleden werd in Hoog Catharijne in Utrecht een nieuwe filiaal geopend.