Nieuws Actueel

RetailDeal: 'Zet desnoods asielzoekers in lege winkels'

De enorme leegstand in winkelgebieden aanpakken, vereist onorthodoxe methoden, zegt winkeliersvoorman Jan Meerman. ,,Misschien moeten we er wel vluchtelingen in zetten. Alleen al op meubelboulevards is zo veel leegstand, dat we er alle asielzoekers in kwijt zouden kunnen.''

Annemieke van Dongen 18 november 2015

Retaildealwinkelleegstandasielzoekersvluchtelingengroot

In het bijzijn van minister Kamp van Economische Zaken sluiten de eerste 31 gemeenten vandaag een 'RetailDeal' met lokale winkeliers. Zij gaan afspreken hoe ze winkelgebieden aantrekkelijker kunnen maken. Ook de lokale horeca, culturele instellingen en parkeervoorzieningen worden daarbij betrokken. Dat schrijft het AD.

Nu de economische crisis achter de rug is, breekt het moment aan om hét structurele probleem in winkelgebieden aan te pakken, zegt voorzitter Jan Meerman van brancheorganisaties InRetail en Detailhandel Nederland.

Crisis"Tot 2012 hebben we in de detailhandel alleen groei gezien, werden er winkelcentra en meubelboulevards bijgebouwd. Als gevolg van onzalige plannen die nog van voor de crisis dateren, een krimpende bevolking en de verschuiving naar online staat nu zo'n 7,5 procent van de winkels leeg. Het overschot aan slechte vierkante meters, inclusief de overbodige ruimte in bestaande winkels, is zelfs meer dan 30 procent."

LeefbaarheidDat is niet alleen een probleem voor winkeliers en vastgoedverhuurders. Leegstand bedreigt de leefbaarheid in de hele binnenstad, zegt Marijke van Hees, voormalig wethouder in Enschede die namens minister Kamp is aangesteld om samen met gemeenten, winkeliers en verhuurders oplossingen te vinden voor het probleem. "Lege etalages en dichtgespijkerde panden zorgen ervoor dat mensen zich op straat niet prettig voelen. Met als risico dat ook horeca en culturele voorzieningen wegtrekken.''

In de binnensteden is makkelijker een oplossing te vinden dan aan de rafelranden van de stad. Want in het centrum willen mensen wonen, winkels kunnen een woonbestemming krijgen. Op meubel- en autoboulevards gaat dat niet. Meerman: ,,Winkelgebieden zijn net lepra. Wat het verst van het centrum zit, sterft het snelst af.'' Is de sloophamer daar de oplossing? Soms wel, zegt Meerman. "Dat klinkt hard, maar er moeten vierkante meters uit de markt worden genomen.'' Gemeenten en vastgoedeigenaren hebben volgens hem nu vaak oogkleppen op. ,,Ze weten allemaal dat er veel leegstand is, maar denken: dat geldt voor m'n buurman, niet voor mij.''

MeubelzaakOok buiten het centrum kan een andere bestemming de oplossing zijn. ,,Als een eigenaar de kans krijgt om zijn leegstaande meubelzaak te verhuren aan een supermarkt, moet de gemeente serieus naar zo'n verzoek kijken. Is het misschien een alternatief voor een bestaande supermarkt die op een onhandige plek in de aanpalende woonwijk ligt?'' De inhoud van de RetailDeals verschilt per gemeente. ,,In de binnenstad van Amsterdam is de situatie natuurlijk anders dan in Zutphen of Etten-Leur,'' verklaart Meerman. ,,Maar het probleem speelt bijna overal. Dat biedt houvast om in de lokale politiek veranderingen voor elkaar te krijgen.''

Succesvolle voorbeelden zijn er al. Zo ging het niet goed met de meubelboulevard in Enschede. Twee grote branden begin 2013 maakten de situatie er niet beter op. De gemeente en vastgoedeigenaren besloten de handen ineen te slaan om de boel op te knappen. Nadat ook de parkeervoorzieningen waren verbeterd, trok ook het aantal bezoekers weer aan.

WoningenIn Nijkerk zorgde het simpelweg verplaatsen van de Jumbo ervoor dat het centrum een stuk aantrekkelijker werd. Boven de parkeergarage in het stadje lagen winkels en woningen, maar de supermarkt lag 'buiten de loop'.

Nu de Jumbo boven de parkeergarage zit, kunnen mensen in één rondje al hun boodschappen doen. Op de oude plek van de Jumbo zijn woningen gekomen.