Nieuws Actueel

Richard Holsink Algemeen directeur Inventflow: ‘Als het nodig is, help ik mee met schoonmaken’

Van onze redactie 17 juli 2015

ZM Inventflow 2 1

“Ik heb 25 jaar bij verschillende bedrijven gewerkt, maar het zelfstandig ondernemerschap was altijd een wens. Het gevoel dat je een bepaald kunstje kent, maar het zelf denkt beter te kunnen doen. Acht jaar geleden was ik 47, dan kom je op een kruispunt: of je werkt nog twintig jaar zo door of je gaat wat anders doen. Mijn laatste baan, General Manager Europa bij Norit, was een prachtbaan, maar ik voel me meer op mijn plek in een kleinere organisatie. Ik hecht aan persoonlijke contacten, korte lijnen. Hoe groter een bedrijf, hoe logger en inflexibel is mijn ervaring.

Laagdrempelig karakter Wij leveren en onderhouden pompen voor de procesindustrie, werken over de hele wereld en hebben ook vestigingen in Duitsland en België. Maar het laagdrempelige karakter is altijd gebleven. Zo staan we ook bekend bij grote klanten als Heineken en Coca Cola. We zijn makkelijk benaderbaar, bellen direct terug en lossen de zaak op als er paniek is. Toen ik begon, wilde ik liever alleen blijven, maar klanten verlangen dat de zaak te allen tijd doordraait. Inmiddels werken hier 25 mensen, met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar. Ik vind het fijn om met jonge mensen te werken en probeer er tussenin te staan. Als het nodig is, help ik mee met schoonmaken. Dat doe ik niet om aardig gevonden te worden. In dat soort ‘politiek’ geloof ik niet. Ik ben rechtlijnig, een open boek en heb niets te verbergen. Er is hier ook geen drempel, we doen het met elkaar.

Doorsnee gezin Ik kom uit een doorsnee Almeloos gezin, vader en moeder waren bepaald geen carrièrejagers. Elke keer als ik van baan veranderde, zei mijn moeder ‘doe dat nu niet, je hebt het nu toch goed’. Ik ben in deze sector beland doordat ik in militaire dienst een cursus koeltechniek heb gevolgd. Bij mijn eerste baan droeg ik drie weken een blauwe overall, maar daarna haalde de directeur mij naar de commercie. En dat ben ik altijd blijven doen. Het omgaan met klanten vind ik mooi en je komt nog eens ergens. Als thuis de mayonaise op tafel staat, kan ik tegen mijn dochters zeggen dat ik in dat bedrijf ben geweest.

‘Het is mooi zo’De eerste twee, drie jaar bij het opzetten van een eigen bedrijf is het hard werken. Ik ben van nature al heel streng voor mezelf. Als ik om vier uur stop met werken, heb ik het gevoel dat ik spijbel. Ik hou ook niet van lange vergaderingen. Overdag moet er gewerkt worden. Belangrijk is de steun van mijn vrouw en vrienden. Als dit onverhoopt misgaat, is er altijd wel een strohalm uit mijn netwerk. Voorlopig gaan de zaken goed. De omzet is elk jaar dertig à veertig procent gegroeid en eerlijk gezegd hoeft het van mij niet nog groter. Het is mooi zo. Een kwart van de aandelen is in 2013 verkocht en mijn idee is om als ik zestig ben het bedrijf helemaal te verkopen. Daar ben ik heel transparant over, waarom niet?

Gas gevenWat had ik beter kunnen doen? Ik ben vrij makkelijk en kan impulsief reageren. Als ik iets moet hebben en ik zie iets goeds, dan koop ik het ook gelijk. Dan ga ik niet op zoek naar iets goedkopers of tweedehands. Die tijd kan ik beter in de zaak steken. Gas geven, daar hou ik van. Maar soms had het ook wel wat minder gekund. Ik heb heel veel geïnvesteerd in softwaresystemen en op enig moment was de voorraad pompen wel erg groot. Dan geeft de accountant een seintje dat je met alles en nog wat druk bent, maar niets meer verdient. Eigenlijk ben ik dan te lief voor de klanten. Maar ik ben zoals ik ben, goed van vertrouwen, en ik wil mezelf ’s avonds recht in de spiegel kunnen aankijken.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komt elke woensdag en zondag een verhaal uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Foto: Twentse Zakenmannen