Nieuws Actueel

Rick ten Cate uit Den Ham begint zijn eigen bedrijf: ‘Gloei.nl'

Van onze redactie 15 juli 2015

Rick ten Cate maakt lampen Lenneke Lingmont

De inwoner van Den Ham voert zijn creatieve werkzaamheden uit in z'n vrije avonduren. Overdag is hij actief als manager bij manege en paardenfokkerij De Hazelhorst.

Pannen, motoronderdelen en stijgbeugels"Mijn eerste lamp was ook gemaakt uit een oud model naaimachine. Dat is natuurlijk na-apen, daarom ging ik daarna aan de slag met allerlei andere materialen zoals pannen, motoronderdelen en stijgbeugels. Na een tijdje wilde ik van alles een lamp proberen te maken, maar daar ben ik van afgestapt. Het moet geen obsessie worden."

Eigen bedrijf Inmiddels groeit wat als hobby begon uit naar een eigen bedrijf: Gloej.nl. Een deel van zijn lampencollectie hangt in het nieuwe grand café en restaurant Seven in Vriezenveen. Ten Cate verkoopt gemiddeld twee lampen per week. "Dat hoop ik natuurlijk in de toekomst uit te breiden. Maar ik ga niet te veel vooruit werken, want dan begint het op productie te lijken. Dat wil ik voorkomen. Iedere lamp moet uniek zijn. Wanneer ik tevreden ben over een lamp? Dat kan verschillen. Soms moet ik eerst de lampen in mijn eigen woning ophangen. Dan loop ik er aantal keren langs en beslis ik of de lamp goed is."

KroonluchterTen Cate is momenteel in zijn hoofd bezig met het bedenken van een grote kroonluchter. Niet met allerlei tierelantijntjes erop, maar geheel op eigen wijze gemaakt van bijzondere materialen."Mijn hoofd zit vol ideeën. Die wil ik allemaal gaan uitwerken. Natuurlijk kost het enorm veel tijd, vooral het bedenken van nieuwe lampen. Deze werkzaamheden gaan soms ten koste van mijn sociale leven, maar dat maak ik op zondagen wel goed. Ik wil nu vooral mensen blij maken met mijn unieke creaties. Een droomlamp heb ik niet, ik kan bij elke lamp helemaal losgaan", aldus Ten Cate.

Foto: Lenneke Lingmont