Nieuws Actueel

Ride: Scheuren op een motor in een teleurstellende game

Van onze redactie 24 april 2015

Image 4872505

In Ride begin je een carrière als motorcoureur. Niet in de MotoGP, maar in een fictieve competitie waarin je met verschillende motoren gaat racen. Je begint met de wat simpele exemplaren, om uiteindelijk met de snelste racemonsters over het asfalt te scheuren. De keuze is ook nog eens reuze, want er zijn meer dan 100 'echte' motoren in de game aanwezig.

Het racen op deze racemonsters werkt prima. Het gevoel van snelheid is overtuigend en je merkt duidelijk onderscheid tussen de verschillende motoren. De ene stuurt scherper, terwijl de andere een stuk sneller optrekt. De 'startersmotoren' laten zich nog wel eens lastig temmen, maar al snel rijd je op exemplaren die heerlijk over de circuits razen. Keihard scheuren, op het juiste moment remmen en dan bijna horizontaal de bocht door. Heerlijk. Maak je onverhoopt een foutje? Geen probleem, per race kun je een aantal keer terugspoelen zodat je op magische wijze weer netjes op je motor belandt en het nog een keer mag proberen.

Carrièremodus Ondanks de prima race-actie is de carrièremodus niet al te indrukwekkend. Eigenlijk is de opzet vooral erg saai. Je racet, stijgt wat plaatsen op de wereldranglijst en start weer een nieuwe race. Door het beperkt aantal banen en racemodes kom je al snel in een sleur terecht. Er is weinig verrassends te beleven en meeslepend wordt 't nooit.

Maar ook op andere vlakken laat Ride behoorlijke steken vallen. Zo is de game niet om aan te zien. De motoren zelf zijn prachtig, maar de banen (en vooral de omgevingen) zien er afschuwelijk slecht uit. Sfeerloos, kaal en zonder enig leven. Maar de echte irritatie begint bij de belachelijk lange laadtijden. Je zit constant naar laadschermen te kijken. Vrijwel iedere handeling resulteert weer in een wachttijd. Vooral de tijd tussen het selecteren van een race en het daadwerkelijke starten is extreem lang. Technisch heeft Ride z'n zaakjes niet goed voor elkaar, dat is duidelijk.

Muziek Maar er is meer om je over op te winden, neem bijvoorbeeld de verschrikkelijke muziek die je tijdens de races te horen krijgt. De hysterische deuntjes doen vooral denken aan foute '90-films. Niet om aan te horen. Het geluid van de motoren is gelukkig een stuk beter, al zitten er ook een paar tussen die klinken als opgevoerde stofzuigers.

Ride moet het puur hebben van de actie op de racebaan. Daarbuiten komt de game op vrijwel ieder vlak te kort. Een gemiste kans.

Ride. Platformen: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en PC. Release: nu in de winkel. Prijs: vanaf € 39,99.