Nieuws Actueel

Rijbewijs te koop

Lotte Grimberg 6 oktober 2014

De politie heeft een 62-jarige rij-examinator van het CBR aangehouden op verdenking van fraude. De man uit Purmerend liet examenkandidaten slagen nadat ze hem geld hadden gegeven. Dat maakte de politie maandag bekend.

RijbewijsDe politie denkt dat mogelijk 100 mensen op deze wijze hun rijbewijs hebben gekregen. De zaak kwam aan het rollen toen het Centraal Rijvaardigheidsbureau (CBR) ontdekte dat bij de verdachte wel opvallend veel mensen slaagden voor hun praktijkexamen.

De kandidaten betaalden tussen de 1000 en 2000 euro extra boven het examengeld, zei een woordvoerder van politie.

Rij-instructeurAl eerder arresteerde de politie in deze zaak in Zaandam en Amsterdam drie rijschoolhouders en een 29-jarige rij-instructeur.

FrauduleusHet CBR liet weten de zaak heel ernstig te nemen. "Wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een frauduleus rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen. De examinator is meteen na aanhouding op non-actief gesteld. Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag'', stelt het CBR.