Nieuws Actueel

Rijbewijs uit 1916 is terug in Zeeland

Van onze redactie 25 februari 2015

Ze zijn geschonken door Marco Neroni uit IJmuiden.

De documenten zouden van Nicolaas van Eekelen zijn geweest. Hij was metaaldraaier bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Volgens registers van het archief woonde hij in 1916 in Vlissingen.

Neroni had alleen de naam Van Eekelen en de aanduiding Vlissingen. Hij vond het mapje met de bewijzen in een doos die hij ooit op een rommelmarkt in het Limburgse Brunssum had gekocht. Na zijn verhuizing van Heerlen naar IJmuiden zocht hij tevergeefs naar familieleden van de oorspronkelijke eigenaar. Toen dat niet lukte, besloot hij eergisteren de documenten aan het Vlissingse archief te geven. Daar is achterhaald wie Van Eekelen was.

"We zijn heel blij met het rij- en nummerbewijs", zegt archivaris Ron van Maanen. " Het zijn alledaagse objecten die meestal na verloop van tijd weggegooid worden. Daarom hebben we er tot nu toe geen in bezit."

De documenten roepen wel vragen op bij Van Maanen. "Waarom had een metaaldraaier een auto? En hoe belandden deze bewijzen in Limburg? Voor dat beroep had je helemaal geen auto nodig. En arbeiders verdienden toen niet zoveel dat ze zich een auto konden veroorloven. Bovendien was het oorlog op dat moment, dus er werden weinig plezierritjes gemaakt."

Een mogelijke verklaring voor het bezit van de bewijzen, is dat Van Eekelen op een motor reed. "Dat is logischer gezien zijn beroep", vertelt Van Maanen. "We zullen dat de komende weken uitzoeken. Het interessante is dat bij het volgnummer K117 staat. Dit betekent dat het om het honderdzeventiende voertuig ging dat in de provincie rond reed", legt Van Maanen uit. "We kijken of we aan de hand van het volgnummer kunnen achterhalen wat voor voertuig het was."

Marco Neroni is blij dat hij van IJmuiden naar Vlissingen is gereisd. "De documenten zijn in goede handen. Het wordt steeds interessanter voor mij, zeker nu ik de achtergrond van de oorspronkelijke eigenaar ken", zegt hij. "Fijn dat dit niet in de prullenbak belandt, dat zou ik zonde vinden."

Volgens Van Maanen worden de documenten onderzocht en daarna bij de aanwinsten geplaatst. Verder zal het archief het materiaal gebruiken voor educatie. "We willen jongeren laten zien je vroeger ook rij- en kentekenbewijzen nodig had. Daar zijn deze documenten perfect voor."