Nieuws Actueel

Rijke buitenlander komt niet naar Nederland

Van onze redactie 26 november 2014

In ruim een jaar tijd meldde zich welgeteld 1 vermogende vreemdeling maar deze kreeg geen verblijfsvergunning omdat de juiste documenten ontbraken.

Impuls Premier Mark Rutte kondigde de verblijfsvergunning voor migranten-met-een-miljoen vorig jaar september nog monter aan: "Als je veel geld hebt en je wilt hier investeren, dan zeggen we: jongens, kom!"

De rijke buitenlanders komen echter niet. Terwijl de vermogende vreemdelingen de Nederlandse economie juist een impuls kunnen geven, denkt het kabinet. Rutte destijds: "Nederland loopt mogelijke investeringen mis omdat andere landen die mensen wel een verblijfsvergunning geven. Het is een extra impuls – ook al is die heel marginaal – om uit de crisis te komen."

Een verblijfsvergunning voor een jaar ligt daarom klaar voor investeerders die hier minstens 1,25 miljoen euro in de economie pompen.

Actie De VVD eist actie. VVD-Kamerlid Malik Azmani vroeg dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer om het oprekken van de voorwaarden, zodat Nederland aantrekkelijker wordt voor investeerders. De strenge regels zouden migranten nu mogelijk afschrikken.

Azmani: "We zijn te voorzichtig en missen de boot. Beperk de regeling niet tot investeringen in innovatie, maar geef de investeerder keuzevrijheid. Laat ze investeren in innovatie òf het creëren van werkgelegenheid of onroerend goed."

Aanpassingen Woensdag reageert verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Asiel) op de suggesties van zijn partijgenoot. Eerder kondigde hij aan begin volgend jaar te kijken naar de opzet van de regeling en mogelijke aanpassingen.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageerden vorig jaar bij de lancering van de regeling al kritisch. Fracties stelden dat het 'zuur' is dat de grenzen voor oorlogsvluchtelingen soms potdicht zitten terwijl ze wel wagenwijd openstaan voor buitenlanders met geld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen sprak zelfs van een 'moreel onjuist' voorstel. "Je zegt in feite: het maakt me niet uit waar je vandaan komt en wat je doet, als je maar een zak geld meebrengt."