Nieuws Actueel

Rijkswaterstaat huurt structureel foute aannemers in

Rik Nizet 15 mei 2015

Rijkswaterstaat luchtfoto middelgroot

FNV roept het kabinet op om Rijkswaterstaat op te dragen meer verantwoordelijkheid te nemen bij het inhuren van allerlei foute bedrijven en uitzendbureaus. Dat zei bestuurder Janna Mud van de vakbond vrijdag.

Mud reageerde op een tv-uitzending van Zembla eerder deze week. Daarin komt naar voren dat een Iers uitzendbedrijf dat wordt verdacht van uitbuiting van bouwvakkers in Maastricht bij de aanleg van de A2-tunnel, nog steeds actief is in Nederland. Ook bij een project in Nijmegen zouden recent misstanden hebben plaatsgevonden.

VoorbeeldfunctieFNV wil dat de overheid juist een voorbeeldfunctie vervult. "Het kan toch niet zo zijn dat de wet en de Bouwcao niet worden nageleefd en dat de overheid zelf regelmatig in de fout gaat door allerlei (onder)aannemers en uitzendbureaus in te huren die de regels aan hun laars lappen. Hier moet echt paal en perk aan gesteld worden'', aldus Mud.De vakbond wijst erop dat het gebruikmaken van dit soort foute partijen niet alleen bouwbedrijven dupeert die zich wel aan de regels houden, "maar ook duizenden Nederlandse bouwvakkers die nu werkloos aan de kant moeten zitten, omdat er geen sprake meer is van gelijk loon voor gelijk werk''.

Inhuur"Bovendien benadeel je ook nog eens de ingehuurde buitenlandse werknemers, door absurd hoge bedragen van hun loon in te houden voor huisvesting. Binnen- en buitenlandse werknemers moeten gelijk loon voor gelijk werk ontvangen in Nederland'', vindt FNV.

Rijkswaterstaat zegt bij signalen over misstanden de hoofdaannemer daarop aan te spreken en er op toe te zien dat de situatie wordt opgelost. In een reactie vrijdag benadrukt een woordvoerster dat marktpartijen hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Rijkswaterstaat is hier niet bij betrokken, maar alle (onder)aannemers moeten zich houden aan de wettelijke regels hierover, zo staat het in de contracten. Rijkswaterstaat is volgens haar niet bevoegd om de arbeidsvoorwaarden binnen de bedrijven te controleren.