Nieuws Actueel

Rijschool verplaatst les naar Roemenië

Jeroen Jansen 11 april 2014

Rijles op de A2? Hoe 2013! Rijschool Veronica uit Utrecht biedt een nieuw smaakje aan: rijles in Roemenië. En nee, dat gaat niet met paard en wagen, maar op de mooiste weg van de wereld.

Directeur Ernest Alvares zegt tegen het AD: "Volgens Top Gear ligt daar de mooiste weg van de wereld." Hij biedt met zijn rijschool een lespakket van 45 lessen plus een examen. Kost je 2500 euro, maar dan krijg je er ook een weekje Roemenië bij. Tegen de krant vertelt de eigenaar: "We richten ons op eindexamenkandidaten die het rijbewijs cadeau krijgen van hun ouders. Voor hetzelfde bedrag krijgen ze er een vakantie bij. Met veel meer kilometers rijervaring, opgedaan in een andere omgeving. Ik geloof er heilig in dat dit succesvol is."

De lonen van de Roemenen liggen extreem laag. Maar dat biedt rijschool Veronica wel de mogelijkheid om haar leerlingen een weekje op sleeptouw te nemen tegen een concurrerende prijs. De leerling doet een dag theorie en rijsimulator en stapt op het vliegtuig richting Boekarest. Daar staan acht auto's te wachten, waar de leerlingen meteen 150 kilometer in kunnen rijden. "Dat is toch een giga kick?"

Terug in de Domstad worden de jongens en meisjes getraind in rijexamenroutes, om daarna op te gaan. Als het goed is slagen ze direct. Alvares: "Ze maken daar drie keer zo veel kilometers als tijdens 45 lessen in Nederland. Ik weet zeker dat ze kunnen rijden als we weer terug zijn."