Nieuws Actueel

Rijssen-Holten onder vuur na intrekken vergunning zieke boer

Van onze redactie 28 oktober 2015

Justitie Thinkstock

De gemeentewoordvoerder van Rijssen-Holten moest tijdens een rechtszaak in Den Haag alle zeilen bijzetten om het zwabberbeleid te verantwoorden. Dat ging niet van een leien dakje, omdat er allerlei, ook emotionele, haken en ogen aan de kwestie kleven. Wissink is een half jaar geleden na een langdurige ziekte overleden en zal de tweede bedrijfswoning nooit meer kunnen bouwen. De maatschap Wissink-Vaneman is intussen opgeheven en de voormalige boerderij staat te koop. De weduwe Wissink is nu gedwongen naar een andere woning te verhuizen. „Dat had allemaal niet gehoeven als mijn vader in 2010 gewoon de tweede bedrijfswoning had kunnen bouwen”, aldus zoon Jacco Wissink.

„Waarom verwijt de gemeente Wissink in 2012 dat hij niet een half jaar na het verlenen van de bouwvergunning is gaan bouwen, terwijl de gemeente eerder diezelfde bouwvergunning om andere redenen had ingetrokken”, vroeg de verbaasde rechter. Volgens de gemeentewoordvoerder kon Rijssen-Holten niets anders omdat de Raad van State in een uitspraak had bepaald dat de gemeente ten onrechte de bouwvergunning van 2010 in 2011 had ingetrokken. Volgens de gemeente had Wissink de gemeente van verkeerde informatie voorzien en dat bleek niet het geval.

Mocht de Raad van State de gemeente opnieuw op de vingers tikken dan kan de familie Wissink een fikse schadeclaim indienen. Uitspraak volgt over enkele weken.