Nieuws Actueel

Rioolwaterzuivering in Almelo verwerkt poep en vuil waswater tot oppervlaktewater

Van onze redactie 26 augustus 2015

Vechtstromen Petravan Otten Roelvander Veen Emiel Muijderman

Zet die containers achter elkaar en ze vormen een rij van het Polman Stadion over de Nijreessingel naar de amateurs van ACV Heracles aan de Bornsestraat. En dat is alleen nog maar bij droog weer. Als het regent is het tot vier keer zo veel. Al dat afvoerwater wordt gefilterd en schoongemaakt in verschillende fases en stroomt dan als schoon water de natuur in.

Nooit stankklachtenOndanks die hoeveelheid poep en pies hangt er maar een zweem rioollucht bij de zuivering. Petra van Otten, adviseur waterketen, en Roel van der Veen, dagelijks bestuurslid van waterschap Vechtstromen, staan boven een zogeheten zuiveringsstraat, een borrelende, donkerbruine massa water. Van Otten: „We hebben eigenlijk nooit stankklachten. De stankbronnen zijn afgedekt en de lucht wordt gefilterd met lavastenen.” Van der Veen vult zijn collega aan: „Daar leven bacteriën in die de lucht schoonmaken.” En dat is niet de enige taak die de microscopische beestjes hebben, ook bij de zuivering van het water is een belangrijke rol weggelegd voor de bacteriën.

FilterenDe eerste stap van het zuiveringsproces is om de ‘droge delen’ te filteren. Poep dus, maar ook andere dingen die mensen doorspoelen. Van der Veen: „Een paar jaar geleden hadden we ineens veel van die Swifferdoekjes. Maar het grootste probleem is dat mensen medicijnen doorspoelen. We kunnen heel veel uit het water zuiveren, daar zijn we zelfs erg goed in, maar medicijnen zijn moeilijk te verwijderen.”

Half procentDe droge stof is maar een half procent van wat er binnenkomt bij de zuivering, van de rest wordt weer schoon oppervlaktewater gemaakt. Van de vervuiling verwijderen ze aan de Kolthofsingel zo’n 90 procent. „En daarmee voldoen we ruim aan de richtlijnen”, vertelt het dagelijks bestuurslid.

ZuiveringstraatNa de filtering van grove delen en via een zandvanginstallatie komt het water terecht in de zuiveringsstraat. Van Otten: „Dit is het hart van de zuivering. Bacteriën in het slib maken hier het water schoon. Het borrelen komt door de beluchting. We brengen zuurstof aan in het water. Sommige bacteriën hebben dat nodig om hun werk te doen.”

BacteriënHet water is bij ingebruikname van de installatie ‘geënt’ met de bacteriën. Die vermenigvuldigen zich en op een gegeven moment ontstaat er een overschot. Na de zuiveringsstraat komt het water terecht in een rond bassin. „Het water wordt in het midden in het bassin gepompt en stroomt dan langzaam naar de zijkanten. Slib zinkt dan naar de bodem”, vertelt Van Otten.

RuimerbrugEen ‘ruimerbrug’ draait continu rond in de waterbak en veegt het slib weer naar het midden. Het water stroomt aan de zijkanten weg en via een laatste controle weer de beken in. Van Otten: „Hier komt dus geen drinkwater vandaan. Dat wordt meestal uit het grondwater gehaald.” Van der Veen: „We hebben geluk dat er in Nederland goed grondwater is.” Overtollig slib gaat naar Hengelo waar het zorgt voor nieuwe energie. Van der Veen: „Door middel van vergisting komt er gas vrij, dat weer wordt gebruikt om een motor aan te drijven en weer energie op te wekken.”

UitbouwenDe plek van de zuivering, ingebouwd tussen een industrieterrein, maakt het lastig om de installatie uit te bouwen. Van der Veen: „We hebben hier niet de ruimte om uit te breiden. In het verleden werden zuiveringen altijd op lage punten in een omgeving gebouwd, dan stroomt alles er vanzelf naartoe.” Er staat een aantal vernieuwingen op stapel. Het waterschap gaat met de gemeente Almelo om tafel voor aanpassingen.

Foto: Petra van Otten en Roel van der Veen van waterschap Vechtstromen voor ‘het hart’ van de zuiveringsinstallatie. (Emiel Muijderman)