Nieuws Actueel

Rob Lansink (60) stopt met hifi-zaak in Oldenzaal vanwege gezondheidsredenen

Van onze redactie 26 oktober 2015

Rob Lansink Lars Smook

De kogel is door de kerk, het is duidelijk. Rob Lansink heeft, samen met zijn levenspartner Silvia van Amelsvoort, het besluit genomen. Hij stopt per 31 december van dit jaar met zijn hifi- en cd-zaak aan de Grootestraat. Lansink (60) heeft problemen met de aderen in zijn benen. "Vorig jaar heb ik al een bypass gekregen", vertelt hij, terwijl hij tussendoor nog wat klanten helpt. "Er werd echter ook een zenuw geraakt en daardoor heb ik er altijd pijn aan. Wat ik doe in de winkel, heel veel staan, is funest voor mijn been. Ik moet juist bewegen. En nu blijkt dat ik ook last ga krijgen van mijn andere been, heb ik de knoop doorgehakt. Gezondheid staat natuurlijk voorop."

Lokaal familiebedrijfDaarmee verdwijnt er opnieuw een echt lokaal familiebedrijf uit de Oldenzaalse binnenstad. Robs vader Ben, tevens installatiemonteur, begon ooit in 1951 met een eigen zaak. In witgoed, "Ik vond het in een oud boekje van mijn moeder, er staat in: 'begin maart, Ben begint een eigen zaak'. Daarvoor verhuurde hij nog wasmachines met zijn broer, maar dat nam oom Herman toen over. Mijn vader begon met zijn zaak in de voorkamer van het oudershuis aan de Huurnestraat. Met tv's, radio's, elpee's, verlichting en wasmachines. In 1953 betrokken mijn ouders een winkel aan de Deurningerstraat (waar nu de telefoonwinkel van Ivo de Boer is gevestigd) en in 1968 hebben ze dit pand gebouwd. Het was toen nog een open plek." Er werd bijna noodgedwongen een kelder onder de woning geplaatst. "Want het was eigenlijk een drijvende kuip", vertelt Lansink. De kelder werd later gebruikt als luisterruimte. "Ik had er wel 40 luidsprekers staan, mensen konden de apparatuur ideaal testen zo."

Lansink junior kwam in 1978 bij in de zaak. Hij koos er later voor om te stoppen met de verkoop van witgoed en stortte zich op de betere hifi en verlichting. Vooral met de betere hifi maakte hij naam. Liefst 25 jaar was hij dealer van het merk Bang & Olufsen. "Ik wilde me onderscheiden, ik heb nooit spijt van deze stap gehad. Ik kreeg een brede klantenkring, het leverde een goede omzet op." Toch nam hij in 2001 afscheid van B&O. "Ze kwamen met tv's van 45.000 gulden, dat ging mij toch iets te ver. Bovendien wilden ze mij van alles opleggen en daar houd ik niet van. Merken mógen bij mij in de winkel staan. Ik laat mijn vrijheid niet door anderen beperken."

KlassiekBekend in Oldenzaal en verre omstreken is Lansink ook nog altijd vanwege de verkoop van cd's. Hij is gespecialiseerd in klassieke muziek en wereldmuziek. "Ik heb er nu nog 7.000 staan, veel cd's zijn nergens meer te krijgen en gaan daarom de hele wereld over", aldus Lansink, zelf ook een liefhebber van klassiek. Als voormalig lid van het Stadsjongenskoor, dat nu het 100-jarig jubileum viert, was hij een van de uitverkorenen die in de opera 'Die Zauberflöte' mocht meezingen. Dat is voorbij, Lansink kijkt nu vooral vooruit. Alle artikelen in zijn zaak gaan voor inkoopsprijs weg, op 31 december is het afgelopen. De winkel wordt verhuurd, Lansink blijft er zelf boven wonen. "Wat ik dan ga doen? Ik ga me niet vervelen. Wandelen natuurlijk, voor mijn gestel. Misschien pak ik het orgel spelen wel weer op, daarnaast lezen en reizen. En schilderen en tekenen."

En wie weet alsnog die studie kunstgeschiedenis tot een goed einde brengen.

Foto: Lars Smook