Nieuws Actueel

Robert Gerritsen van Starline Oost: ‘Als ik niet slaap, werk ik…’

Van onze redactie 25 september 2015

ZM Starline Oost 1 1

De showroom aan de Vonderweg in Enter, zichtbaar vanaf de A1, lijkt op een gigantisch wellnesscentre badend in sfeerlicht. Whirlpools te kust en te keur, het hele wellness-concept, compleet met een riant inpandig zwembad.

Studie fysiotherapieNiets kwam selfmade man Gerritsen (50) vanzelf aanwaaien. Er kwam wel veel op zijn pad. “Ik begon met een studie fysiotherapie. Om die te bekostigen, had ik er een baantje bij als postbode. Ik heb zelfs als ambtenaar de eed afgelegd en heb tot mijn vierendertigste bij de PTT gewerkt, uiteindelijk als chef algemene zaken in het Rayon Twente.”

OndernemersbloedFysiotherapie bleek niet zijn roeping, hij had veel meer ondernemersbloed in zich dan hij dacht. Van zijn hobby, motorfietsen, maakte hij zijn beroep en schopte het binnen vier jaar van verkoper van SAFE Motors in Enschede tot commercieel directeur van het bedrijf met een aantal vestigingen in het land. “Dat was voor mij de bevestiging dat ik commercieel talent had.”

Vlotte, jongensachtige verschijningHij is beslist geen stereotype jasje-dasje-ondernemer, maar een vlotte, jongensachtige verschijning. Sneakers, spijkerbroek, wit overhemd. Af en toe trekt hij baantjes in een het zwembad in de showroom. “Ik heb weinig tijd voor lichaamsbeweging. Ik tennis wel eens een potje met zakenrelaties die vrienden zijn geworden. Ik ben golfles gaan nemen, omdat ik toch een keer mee wilde als klanten me uitnodigden. Dan moet je er wel iets van kunnen.”

TijdgebrekHij heeft een chronisch gebrek aan tijd, waardoor ook hobby’s en ontspanning zijn verweven met werk. Dat geldt voor zijn hele leven eigenlijk, toegewijd als hij is aan de zaak. “Ik ben erg veel onderweg, maar dankzij mijn rechterhand en maatje Rik Lutterop loopt het hier op rolletjes als ik er niet ben.” Hij is net terug van vier dagen bij een klant in Monaco. “Maar dan neem ik mijn vrouw wel mee. Dan heeft zij ook een uitje. Mijn zoon van veertien mag ook geregeld mee, laatst nog naar Amsterdam, waar een klant in een dubbel grachtenpand een wellnessruimte laat inrichten.”

Slaap Hij gaat ver in zijn dienstbaarheid, maar laat zich niet piepelen. “Ik heb mijn telefoon altijd bij me, klanten kunnen me altijd bereiken. Ook zaterdag ben ik hier in de showroom voor het persoonlijk contact met de klant. Als ik niet slaap, werk ik.”

FlatjeHij vergeet nooit waar hij vandaan komt: “Vier hoog achter op een flatje in Deppenbroek in Enschede. Mijn vader was postbode en maakte ’s ochtends voor hij naar zijn werk ging bussen van Arke schoon om een centje bij te verdienen. Dat helpt relativeren in de omgang met rijke klanten.”

Jacuzzi Hij heeft zelf ook een jacuzzi in de achtertuin, als pionier dertien jaar geleden gekocht. Voor de ontspanning en de quality time met zijn zoontje. “Dan ben ik er helemaal voor hem. Zonder afleiding van telefoon, computer of TV, alleen maar praten.”

Een begripZijn borrelende wellness-momenten - “in de winter met een muts op”- zette hem op het spoor van zijn succesvolle business, waarmee Starline Oost uitgroeide tot een begrip in Nederland. “Toen ik nog in de motoren zat, liet ik met een motorfiets een jacuzzi meekomen uit Amerika. Die had je hier toen nog niet. Omdat ik het zelf zo’n perfecte manier van ontspannen vond, voelde ik dat het een gat in de markt was. Ik begon in een ruimte van 7000 vierkante meter in Vroomshoop, samen met een vriend. Maar met een vriend moet je bier drinken en geen zaken doen,” lacht hij. Gerritsen verhuisde zijn bedrijf naar Enter. Het was even onaangenaam stil toen hij net was begonnen aan de Vonderweg. “Ik moest keihard aan de bak om klanten binnen te halen.”

'Net begonnen'Hij levert niet alleen aan particulieren, maar ook aan hotels, B&B’s en City Spa’s. Ook maakt hij eigen ontwerpen die aansluiten op de stijl en sfeer van een interieur. Hij legde contact met gerenommeerde architecten die hem weten te vinden als er ergens een wellness-concept moet worden uitgerold. Bang voor verzadiging van de markt is Robert Gerritsen niet, integendeel: “We zijn eigenlijk nog maar net begonnen.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komen woensdag en zondag verhalen uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Foto: Twentse Zakenmannen