Nieuws Actueel

Robert ten Brink strooit met geld in nieuwe quiz

Van onze redactie 31 januari 2015

HILVERSUM - Robert ten Brink (59) is net afgeschminkt. Spijkerbroek aan. Hij belt nog even met thuis, voordat hij met een biertje in de hand terugkijkt op de eerste opname. "Zenuwachtig? Nee, dat niet. Ik vergelijk het altijd met een buschauffeur die achter het stuur gaat zitten om zijn rit te doen. Maar je moet wél geconcentreerd zijn. Het moet kloppen."

Heel goed Ten Brink voelt zich prima. Toen hij een half jaar geleden het idee van The big picture voor het eerst onder ogen kreeg, was hij meteen om. "Het is geen geheim dat ik graag weer een goede quiz wilde presenteren. En dit is héél goed. Dat voel je meteen. Het is misschien stom om te zeggen, maar datzelfde gevoel heb ik ooit met Lingo ook gehad."

1 miljoen In het programma maakt een studiokandidaat kans op 1 miljoen euro. Daarvoor moet hij of zij 12 vragen goed beantwoorden. Vragen aan de hand van levensgrote foto's die op een scherm in de studio worden getoond. Bij de eerste vraag gaat het om 100 euro. Bij de laatste – waarbij het overigens niet is uitgesloten dat de kandidaat onderweg alles kwijtraakt – dus om het waanzinnige bedrag van 1 miljoen.

"Het gaat om 1 miljoen! Lekker toch", zegt Ten Brink. "Dat is de lol ervan. Want doe het maar even. Dat is wat mensen zich ook realiseren als ze daar staan. Wacht eens even, het gaat om écht geld. Ik heb mensen meegemaakt die na 3 vragen niet meer wisten wat hun voornaam was."

Opvallend detail van de nieuwe show: kijkers kunnen via de The big picture-app live meespelen op hun mobiel of tablet. Komt hun foto in beeld tijdens de uitzending, dan winnen ze 5.000 euro.

De opzet van het programma is bedacht door de Israëlische mentalist Nimrod Harel. Het spel wordt in zijn vaderland gemaakt door zijn productiemaatschappij A Cappella, met groot succes. In Amerika en Groot-Brittannië komt de quiz binnenkort op tv. Nu dus ook in Nederland.

Dr. Love Ten Brink wordt door zijn bemiddelende rol in de tv-kraker All you need is love vaak geïntroduceerd als dr. Love. Maar in dit geval is hij zichzelf. "Dat heb ik ook wel gezegd destijds: als ze een programma voor mij gaan verzinnen, laat het dan alsjeblieft niet over liefde gaan. Want die programma's maak ik al 23 jaar!"

BankGiro loterij The big picture. Zondag (morgen) op RTL 4, 21.55 uur.