Nieuws Actueel

Robot is geen banenkiller

Lotte Grimberg 13 juni 2014

Robots vormen géén bedreiging voor de werkgelegenheid in ons land. Mits we slim inspelen op deze verandering. Dat betoogde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren op de TU Eindhoven.

Lees ook:Ondernemer vreest robot nietRobots komen je baan stelenRobot voor in kapsalons

De minister was daar in het kader van de vierde CollegeTour van Tempo-Team, waar het ging over de invloed van technologie op werk. “Bij verandering is het klassieke patroon om te denken in bedreigingen. Denk aan de eerste treinen die de melk van de koe zouden verzuren. Nu is het verhaal dat robots en digitalisering onze banen gaan opeten. Tot wel 30 tot 40 procent wordt gezegd. Er zijn bijvoorbeeld al robots die groene, gele en rode paprika’s van elkaar kunnen onderscheiden, werk dat nu nog door mensenhanden wordt gedaan”, aldus Asscher.

VeerkrachtBij banken, verzekeraars en telecombedrijven zijn de gevolgen van de oprukkende digitalisering overigens al zichtbaar geworden. Achmea, KPN en de Rabobank kondigden het afgelopen jaar massaontslagen aan. “Als je dat overkomt, is dat uiteraard buitengewoon onprettig”, vertelt Asscher, die oproept tot veerkracht. “Deze ontwikkelingen laten namelijk zien hoe belangrijk het is om jezelf je hele loopbaan te blijven ontwikkelen. Investeren in eigen kennis loont.”

Volgens Kees Stroomer, directeur van Tempo-Team, is dat een boodschap voor zowel de schoonmaker als de CEO. “De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Wie niet inspeelt op de veranderingen die op ons afkomen en steeds hetzelfde blijft doen, wordt op den duur werkloos. Zo simpel is het”, aldus Stroomer.