Nieuws Actueel

ROC-studenten ontwerpen bedrijfskleding met wow-effect

Van onze redactie 6 februari 2015

Op verzoek van de educatieve uitgeverij Da Vinci in Enschede ontwierpen zij goed draagbare bedrijfskleding, met een wow-effect. Doorsnee zwarte blazers werden met moderne technieken en hightech materialen omgetoverd tot jasjes waar je op een bijzondere bedrijfspresentatie goed mee voor de dag kunt komen, maar waarmee je ook in een discotheek de plank niet zou misslaan.

InitiatiefMedewerkers van Da Vinci stalen met deze kleding vorige week de show op de nationale onderwijstentoonstelling in De Jaarbeurs in Utrecht. „Niemand zag er zo hip uit als wij. Je zag ons al van verre”, blikt Liesbet van Oosten terug. Zij is werkzaam bij Da Vinci, en initiatiefnemer van het bijzondere samenwerkingsproject met het ROC.

Mode en TextielDonderdag werd de hippe bedrijfskleding geshowd in The Gallery bij de Universiteit Twente, tijdens de maandelijkse netwerkbijeenkomst van BTC-ondernemers. Die keken bewonderend naar het werk van de veertien studenten Fashion Styling en Modemaat van de opleiding Mode en Textiel.

Alle studenten hebben zelf hun zwarte colbert genaaid, inclusief de voering en de paspels, gebaseerd op het ontwerp dat was geleverd door Kayser Bedrijfskleding uit Enschede. Onder leiding van vakdocenten Ria Kelderman en Jan ter Heide zijn de studenten vervolgens aan het experimenteren gegaan met onder andere led-verlichting.

Black light-verfVan sommmige blazers waren de revers afgezet met black light-verf, bij andere modellen was het glow in the dark-materiaal gebruikt op de mouwen, of op de rug. Sommige studenten hadden de bedrijfsnaam Da Vinci een opvallend, veelal lichtgevend accent gegeven. Anderen hadden gekozen voor cirkelvormige accenten op het rugpand. De ROC-studenten lieten met de modeshow zien hoe creatief je kunt variëren op een simpel thema.

MarktHet was de eerste keer dat mode-studenten van het ROC een echte opdracht voor bedrijfskleding kregen. Om meer te weten te komen over de specifieke eisen die worden gesteld aan dit soort kleding, had de school een beroep gedaan op de expertise van Kayser Bedrijfskleding en kostuums uit Enschede, die al sinds 1928 actief is op deze markt. Daarnaast werd voor onderdelen de samenwerking gezocht met studenten van de textielopleiding van hogeschool Saxion.

Standaard outfits„Onze studenten concludeerden al vrij snel dat ze beter standaard outfits konden gebruiken en die vervolgens stylen, dan out of the box aan de slag te gaan”, vertelt Willem Habers van het ROC.

Voor een mode-opleiding is het werken met een standaard basis in zekere zin ongebruikelijk. Maar het resultaat van de onderzoekingstocht van de leerlingen mag er zijn. De modeshow in The Gallery werd gisteren ook bezocht door een aantal modebladen.