Nieuws Actueel

Rode begincijfers AEX

Caroline Spilt 26 maart 2015

De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdagochtend in het rood geopend. Ook de andere Europese beursgraadmeters begonnen met verliezen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. De olieprijzen gingen verder omhoog na het luchtoffensief van de Saudische coalitie tegen de opstandelingen in Jemen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 486,08 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 743,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,4 procent in.

DalersGrootste dalers in de AEX waren chipmachinemaker ASML en verzekeraar Aegon met verliezen van 4,1 en 3,2 procent. Beide bedrijven hadden te kampen met een adviesverlaging door Deutsche Bank. Olieconcern Shell en tankopslagbedrijf Vopak waren de enige stijgers met winsten van 0,3 procent.

De chipgerelateerde bedrijven stonden onder druk na de stevige koersverliezen in de Amerikaanse halfgeleidersector. In de MidKap stonden Besi en ASMI onderaan met verliezen van 4 procent. SBM Offshore en Fugro, die beide diensten leveren aan de oliebedrijven, gingen aan kop met winsten van 1,5 en 0,7 procent.

Lokale marktOp de lokale markt maakte Kardan een koerssprong van meer dan 14 procent. De Israëlische investeerder, die een beursnotering in Amsterdam heeft, boekte vorig jaar voor het eerst sinds 2008 weer winst.

In Londen zakte London Stock Exchange (LSE) bijna 9 procent. Borse Dubai heeft zijn belang van 17,4 procent in de Britse beursuitbater van de hand gedaan. Lloyds Banking Group verloor 0,6 procent. De Britse overheid, die de bank tijdens de financiële crisis te hulp schoot, heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot minder dan 22 procent.

OliemarktOp de oliemarkt heerste onrust over de luchtaanvallen van bondgenoten van de in het nauw gedreven Jemenitische regering op de Houthi-rebellen. Door die aanvallen groeide de vrees voor verstoringen van de olietoevoer uit het Midden-Oosten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 6 procent tot 52,15 dollar. Brentolie werd 5 procent duurder, op 59,31 dollar per vat.

EuroDe euro was 1,1040 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.