Nieuws Actueel

Rode koersenborden op beurzen Europa

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4791479

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 483,40 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 724,97 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,3 procent lager.

Het Duitse statistiekbureau meldde voorbeurs dat de detailhandelsverkopen in de grootste economie van Europa in januari met 2,9 procent zijn gestegen op maandbasis. Hier werd een groei met slechts 0,4 procent verwacht.

Brunel

Imtech ging 8,6 procent onderuit in de MidKap. De Telegraaf meldde op basis van verdenkingen van de Duitse justitie dat het installatiebedrijf steeds verder verstrikt raakt in de grote fraude- en omkopingszaak in Duitsland. Grootste stijger onder de middelgrote bedrijven was detacheerder Brunel met een plus van 4 procent na een adviesverhoging door ING. TomTom won 1,1 procent. Het navigatiebedrijf heeft contracten gesloten met de autobedrijven Hyundai en Fiat Chrysler.

In de AEX ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een winst van ruim 13 procent. ING sloot de rij met een min van 2,6 procent. Op de lokale markt vielen de jaarcijfers van de technische handelsonderneming Reesink (plus 2,8 procent) in goede aarde.

Banken

Barclays daalde 2,6 procent in Londen. De Britse bank zet nog eens 1 miljard euro opzij voor mogelijke schikkingen vanwege manipulatie van de valutamarkt. In Lissabon stegen Banco BPI en Banco Comercial Portugues respectievelijk 7,6 en 3,7 procent door speculatie op een mogelijke fusie tussen de twee Portugese banken.

In Zürich ging farmaceut Roche meer dan 1 procent omhoog, na het bevestigen van de jaarverwachtingen.

De euro was 1,1188 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 49,66 dollar. Brent kostte 2,4 procent meer op 60,96 dollar.