Nieuws Actueel

Roel Blaauw van Winkelhart: 'Enschede moet met tijd meegaan om de positie als winkelstad te handhaven'

Van onze redactie 11 september 2015

Enschede Carloter Ellen

Nu mogen de winkels in Enschede elke eerste en laatste zondag van de maand geopend zijn en in december alle zondagen. Winkelhart vraagt de gemeenteraad in een brief de winkeltijdenverordening voor de stad zo spoedig mogelijk aan te passen. Het verzoek wordt ondersteund door de Federatie Centrumondernemers Enschede (FCE), horecabelangenclub VHSE, de Marktbond, tuincentra en bouwmarkten, Meubelplein Enschede en een aantal winkelcentra, ook in Glanerbrug. Blaauw zegt met al die partijen overleg te hebben gehad.

Van 12.00 tot 18.00De algehele zondagopenstelling van winkels in de stad zou moeten gelden van 12.00 tot 18.00 uur. Dat betekent dat de afspraak uit het coalitieakkoord dat in Enschede tot 12.00 uur sprake is van zondagrust wordt gerespecteerd. „Dat doen we zeker”, aldus Blaauw. „We weten dat vooral de ChristenUnie daar aan hecht.”

De voorzitter van Winkelhart zegt te merken dat retailers op dit moment geloven en investeren in Enschede. „Je ziet dat met nieuwe winkelketens en formules in de binnenstad, maar ook op het compleet vernieuwde woonplein. Dat moet beloond worden door een ondernemende gemeente als Enschede.”

MeubelboulevardsBlaauw tekent aan dat de meubelboulevards in Hengelo, Almelo en Oldenzaal op dit moment alle zondagen open zijn. De huidige winkeltijdenverordening, redeneert hij, verzwakt de positie van het Enschedese woonplein. Verder is Plein Westermaat in Hengelo, met een divers aanbod, elke zondag open en neemt in grote Duitse steden de openstelling op zondag toe. De Duitse consumenten komen graag op zondag in Enschede. Ze vormen zo’n 30 procent van de bezoekers op de huidige koopzondagen.

Grote ketens stellen de algehele zondagopenstelling als voorwaarde, weet Blaauw. Primark, Hema en MediaMarkt kennen een sterke omzetgroei op de zondag. Ondernemers in Enschede krijgen met een nieuwe verordening zelf de keuze om op zondag open te gaan. De verruimde verordening komt op de agenda van de stedelijke commissie.

Foto: Carlo ter Ellen