Nieuws Actueel

Roessingh en Xsens ontwikkelen app die hardlopers volgt

Van onze redactie 24 juni 2015

Jasper Reenalda Marcelvander Kuil Frans Nikkels

Stapels boeken zijn er geschreven over looptechniek en training, een leger aan schoenverkopers en fysiotherapeuten kan je adviseren over looptechniek en allerlei apps houden je hartslag en snelheid bij. „Maar wat heb je daar aan?”, vraagt Jasper Reenalda uit Hengelo zich af. De triatleet die als onderzoeker bij Roessingh in Enschede werkt moest vaststellen dat je na het lezen van boeken of het aanhoren van een advies eenmaal op het asfalt en de bospaadjes toch op jezelf bent aangewezen. „Je kunt op een loopband een prima beeld van je looptechniek krijgen, maar buiten loop je misschien anders. Bovendien: geen trainer of arts die dan meeloopt en precies ziet hoe je je been optilt, wat je pasfrequentie is en hoe je je voet afwikkelt.”

Het bracht Reenalda op het idee een systeem te ontwikkelen dat al die loopgegevens meet en opslaat en dat combineert met trainingsverleden, lengte, gewicht en leeftijd. „Uit al die gegevens kan dan voor jou een advies rollen hoe je beter kunt bewegen, je techniek vasthoudt en de voor jou op dat moment ideale afstand in een ideaal tempo loopt. En dat ie dan ook weet: Jan, jij hebt gisteren een snelle 10 kilometer gelopen. Vandaag doe je maar eens een rustige hersteltraining en ik waarschuw je als je hartslag te hoog oploopt.”

PlakkertjesMede-initiator van de app is Xsens uit Enschede, dat sensorsystemen ontwikkelt voor sport, industrie en filmwereld. Met plakkertjes op het lichaam vertalen ze bewegingen naar cijfers en beelden. Tijdens twee edities van de Enschede Marathon zijn zulke sensoren al ingezet bij lopers waarmee Roessingh loopgegevens kon analyseren. Reenalda: „De resultaten daarvan lieten duidelijk zien hoe vermoeidheid leidt tot een slechtere looptechniek. En dat leidt weer tot meer blessures. Zo’n app zou je kunnen helpen je krachten beter te verdelen zodat je je techniek zo lang mogelijk vasthoudt. Dan blijf je langer gezond en met meer plezier hardlopen.”

Een derde partij die meehelpt is IT’er Marcel van der Kuil uit Soestduinen. Hij gaat de running-app technisch ontwikkelen. „Daartoe willen we zoveel mogelijk data verzamelen. We beginnen simpel met het meten van een paar gegevens als tempo, beenbeweging en hartslag en breiden dat dan langzaam uit met nieuwe functies. Ook leert het systeem van alle data die hardlopers dan al lopend leveren.”

LifeLongRunning-projectReenalda, Van der Kuil en Xsens hebben zich nu in het LifeLongRunning-project verenigd dat de app ontwikkelt. Een eerste versie moet over een jaar op de markt komen als smartphone-app, waarna een versie met lichaamssensoren volgt.

Info: www.meetup.com/runningdatascienceNL

Foto: Jasper Reenalda en Marcel van der Kuil. (Frans Nikkels)