Nieuws Actueel

Ronselverdachte wil uit terroristenafdeling

Van onze redactie 1 december 2014

Tijdens de vorige zitting eind september gaf de rechtbank aan het onwenselijk te vinden dat de jonge C. in zo’n zwaar regime zit. Daarom getuigde maandag onder meer verantwoordelijk directeur van de TA, Th. Tromp.

Volgens Tromp is deze afdeling in vergelijking met 2006 minder streng geworden. ,,Dat kan omdat de huidige populatie niet zo veel geweldsrisico heeft als toen’’, legde hij uit. ,,Het is een rustige afdeling, met weinig incidenten.’’

Veel contact

De groep van ongeveer een handvol terrorismeverdachten die er zit, heeft relatief juist veel contact met elkaar, stelt Tromp. Ook is er op individuele basis een mogelijkheid voor onderwijs.

Het bezoek is individueel en wordt gehouden met een glasplaat tussen gevangene en bezoek. Er is wel bezoek zonder glasplaat mogelijk, maar dan moeten de terrorismeverdachten na afloop worden gevisiteerd. Gemiddeld zit Oussama C. 22 uur per dag in zijn cel, liet Tromp weten.

De jonge Hagenaar wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Daar behoort onder meer ook 'ronselaar’ Azzadine C. (32) uit Den Haag, vermoedt het Openbaar Ministerie.