Nieuws Actueel

Rosetta zet voet aan komeet

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Na 10 jaar vliegen door de ruimte moet een Europese sonde woensdag aankomen bij zijn bestemming, een komeet die richting de zon raast. De Rosetta zal de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko gaan onderzoeken. Om er te komen heeft het vaartuig inmiddels 6,4 miljard kilometer afgelegd.

VerkennerDe Rosetta komt woensdag iets na 11.00 uur Nederlandse tijd in een baan rond de komeet. Daar zal ze de komende tijd omheen blijven draaien, steeds iets dichterbij. Vanuit alle hoeken zal de sonde de komeet gaan meten. In november volgt het hoogtepunt. De Rosetta zet dan een onbemande verkenner op het oppervlak. Die moet in 67P gaan boren, om vast te stellen waar de komeet uit bestaat.

Dit alles is nog nooit gedaan. Met de missie willen wetenschappers beter begrijpen hoe het zonnestelsel, en daarmee de aarde, miljarden jaren geleden is ontstaan.

ZonnepanelenDe missie van de Rosetta kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt het project. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

De missie van de Rosetta eindigt eind volgend jaar. Maar ze blijft meevliegen met de komeet, zij aan zij rond de zon, mogelijk tot het einde der tijden.