Nieuws Actueel

'Rotsblok dupeerde tienduizenden skiërs'

Van onze redactie 1 maart 2015

Image 4787887

Op de N90 stond op een gegeven moment 35 kilometer stilstaand verkeer, dat geen kant op kon. ,,Als je rekent dat er per kilometer rijstrook 110 auto's staan, maal 2 rijstroken, maal gemiddeld 3,5 inzittenden, dan komt je al op zo'n 30.000 mensen die daar stilstonden'', aldus een woordvoerder van de VID. Verder stonden er in de omgeving nog veel meer files tot diep in de nacht. Ook zijn er veel mensen omgereden, of hebben hun reis uitgesteld.

Even na middernacht stond er nog 15 kilometer en dat loste maar langzaam op. ,,Er hebben mensen van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht stilgestaan.'' Onder hen uiteraard ook veel Nederlanders die naar het populaire skigebied onderweg waren, of er juist vanuit vertrokken.

Verpulverd De 50 ton zware steen werd zaterdag verpulverd en opgeruimd. Het asfalt werd vervolgens gerepareerd. Daarna kon de weg open, maar de files waren te lang om meteen soelaas te bieden. Pas zondagochtend waren de problemen opgelost.

Eerder zaterdag werd al een omleidingsroute ingesteld. Maar die was om de beurt open voor aankomend en vertrekkend verkeer. Bussen mochten er niet rijden. Ooggetuigen en media ter plaatse meldden dat veel gestrande toeristen het zat waren en lopend afdaalden naar Moutiers, om daar alsnog hun weg te vervolgen. Ze liepen de berg af met kinderen en koffers, aldus de VID. Foto's van en selfies bij het enorme rotsblok werden massaal rondgetwitterd. ,,Rotsblok blokkeert weg terug naar huis. Extra skidag in Val Thorens. Balen ;-)'', schreef iemand op Twitter.

Franse media melden dat een nabijgelegen supermarkt volledig is 'leeggekocht'.