Nieuws Actueel

Rotterdam bouwt grootste schip ter wereld af

Rik Nizet 11 juli 2014

Grootsteschiprotterdam

Het grootste schip ter wereld, dat in Zuid-Korea is gebouwd, wordt in de Rotterdamse haven afgemonteerd. Eigenaar en ontwerper Allseas van de Pieter Schelte en het Havenbedrijf Rotterdam hebben daartoe een overeenkomst gesloten, maakte het Havenbedrijf vrijdag bekend. Het is de bedoeling dat het schip eind dit jaar in Nederland arriveert.

Het megaschip is met 382 meter niet het langste ter wereld, maar dat wordt volgens een woordvoerder gecompenseerd door de enorme breedte van het vaartuig: 124 meter. Het schip heeft een dubbele boeg en is speciaal ontworpen voor het installeren en weghalen van grote olie- en gasplatforms op zee. Allseas, een groot toeleverancier aan de olie- en gasmarkt, rust het schip ook uit voor het leggen van grote pijpleidingen.

Pieter SchelteHet afmonteren van de Pieter Schelte vindt plaats op het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte. Speciaal voor het schip wordt daar een put gebaggerd. In de Rotterdamse haven zullen de 65 meter lange balken van het hefsysteem worden geïnstalleerd. De hijsbalken worden in Italië gebouwd en komen per schip naar Nederland.

Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, noemt de komst van de Pieter Schelte een geweldige stimulans voor de maritieme industrie. De werkzaamheden zorgen naar verwachting voor veel extra omzet voor het bedrijfsleven in de regio.