Nieuws Actueel

Rotterdammer (38) verdacht van betrokkenheid bij dood Els Borst (video)

Van onze redactie 26 januari 2015

Dat meldt een woordvoerster van de politie.

De persconferentie is in het hoofdkantoor van de politie in Utrecht aan de Kroonstraat.

Psychiatrische achtergrond Borst werd in februari 2014 op 81-jarige leeftijd dood gevonden in haar huis in Bilthoven. Ze was om het leven gebracht. De politie zei in december nog geen doorbraak op korte termijn te verwachten. Wel maakte Peter R. de Vries bekend dat hij een tip van iemand met geheimhoudingsplicht had gekregen over iemand met een psychiatrische achtergrond, die misschien iets met de zaak te maken zou hebben. Die tip speelde hij door aan de politie.

Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

In oktober vroeg de politie specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven, waar Els Borst woonde en waar ze in haar garage om het leven werd gebracht, zijn veel ggz-instellingen. Die oproep leidde tot 150 tips, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners. Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal.